Carles Tomás Martí

Landets höginkomsttagare kan få tre miljarder i skattesänkningar från och med nästa år. Men de rödgröna vill sätta stopp för det genom att i dag ta ett utskottsinitiativ i finansutskottet.

Regeringens förslag om höjd brytpunkt innebär att gränsen för statlig inkomstskatt höjs från 36 158 till 37 417 kronor i månaden. Det kommer enligt regeringens beräkningar att ge ytterligare 110 000 av landets höginkomsttagare upp till 250 kronor mer per månad i plånboken. Sammanlagt berörs en miljon svenskar av skattesänkningen som uppgår till tre miljarder kronor.

Oppositionen har velat sätta stopp för den höjda brytpunkten, vilket lett till att förslaget har väckt en het strid i riksdagen.

När frågan skulle avgöras i riksdagen i slutet av oktober förlorade oppositionen oväntat med en rösts marginal eftersom eftersom V-ledaren Jonas Sjöstedt och Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg och riksdagsledamoten Carina Hägg (S) inte var närvarande i riksdagen.

I dag planerar de rödgröna partierna att återigen att ta strid mot den riktade skattesänkningen genom att ta ett utskottsinitiativ – det vill säga skriva ett lagförslag – i finansutskottet. Antingen väljer regeringen att dra tillbaka sitt förslag, eller så tar finansutskottet beslut om en ny votering, som i så fall äger rum inom de kommande veckorna.

Eftersom riksdagen klubbade igenom budgetramarna för nästa år i onsdags kommer budgeten att få ett tillskott på tre miljarder kronor om oppositionen vinner en eventuell votering.