Bild: Arbetsförmedlingen

I dag kom statistik på att arbetslösheten fortsätter att minska i landet. Samtidigt når antalet personer i sysselsättningsfasen fas 3 nya rekordnivåer.

Arbetsmarknaden har förbättrats den senaste tiden. Det finns fler lediga jobb, färre varsel om uppsägning och en minskad arbetslöshet. I februari var 404 000 arbetslösa jämfört med 420 000 personer samma månad förra året. Men det ser inte lika ljust ut för alla på arbetsmarknaden.

– Det är framför allt för de som är korttidsarbetslösa och för ungdomar som arbetslösheten minskar nu, säger Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman till Ekot.

144 000 personer, närmare bestämt 36 procent av de arbetssökande, har gått utan jobb i ett år eller mer. Jobb- och utvecklingsgarantin för långtidsarbetslösa fortsätter att växa och fas 3 har tre månader i rad haft över 35 000 deltagare. En siffra som aldrig överstigits tidigare.

– Det innebär att vi måste jobba intensivare med personerna i fas 3. Det gäller nu att de får den kompetens de behöver för att kunna ta de lediga jobben, säger Mats Wadman, till Ekot.

Fas 3 beräknas slå nytt rekord i mars med över 36 000 deltagare och en vändning till färre långtidsarbetslösa är inte närstående, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi räknar med att det ska kunna ske en vändning efter sommaren, säger Wadman, till Ekot.