Sadev:s generaldirektör Gunilla Thörnqvist. Foto: Johan Eklund

Gunilla Törnqvist får i och med nedläggningen av Sadev lämna sin post som myndighetens generaldirektör. Därmed växer elefantkyrkogården som varje år kostar miljontals kronor.

Sadevs generaldirektör Gunilla Törnqvist kommer snart att sälla sig till den så kallade ”elefantkyrkogården”. Elefantkyrkogården är benämningen på de avsatta generaldirektörer med tid kvar på sitt förordnande och som därmed sysslar med mer eller mindre diffusa arbetsuppgifter på regeringskansliet.

Beslutet att lägga ned Sadev, myndigheten för biståndsutvärdering kommer formellt att ske den 20 september. Men myndighetens generaldirektör arbetar sedan flera månader tillbaka på utrikesdepartementet i Stockholm. Hon väntas heller inte komma tillbaka till myndigheten, som är placerad i Karlstad.
– Man har uppmanat henne att göra annat än att ägna sig åt Sadev den tid som återstår. Det tyder på en viss insikt från ud:s sida, säger Agne Sandberg, fackförbundet ST:s representant på Sadev.

– Det har under en lång tid påpekat att det finns en mycket djup förtroendeklyfta mellan samtlig personal och generaldirektören. Det har man inte velat hantera tidigare, vare sig från regeringens eller ud:s sida. Men nu i slutfasen gör man en reträtt genom att man i förtid ger henne andra arbetsuppgifter, säger Sandberg.

Kostar miljontals kronor
De entledigade generaldirektörerna kostar varje år skattebetalarna miljontals kronor. På regeringskansliet finns sedan tidigare sju generaldirektörer. Senaste tillskottet var Christina Lugnet, som fick lämna sin post efter avslöjandet om Tillväxtverkets dryga festnotor.

Gunilla Törnqvist har en lön på drygt 89 000 kronor. Med henne inräknad uppgår lönerna för generaldirektörerna på elefantkyrkogården sammanlagt till 9,5 miljoner kronor per år, exklusive sociala avgifter och förmåner.