FOTO: Skärmdump regeringens webbsänding

AMORTERINGSKRAV I dag godkände regeringen Finansinspektionens förslag om tuffare krav på amortering. Beslutet påverkar främst dem med höga bolån i förhållande till inkomst.

– Det här är en av de största riskerna för svensk ekonomi.  Vi behöver ett större ansvarstagande för att motverka en allvarlig finansiell kris, meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) på dagens presskonferens.

Nuvarande amorteringskrav kräver att den som lånat mellan 50 och 70 procent av bostadens värde är skyldiga att amortera 1 procent varje år, respektive 2 procent om om lånet överstiger 70 procent av bostadens värde. De nya reglerna innebär att låntagaren måste amortera ytterligare en procent på skulden om lånet är 4,5 gånger större än inkomsten före skatt

Reglerna kommer att baseras på inkomstnivå. Bostadsägares om höga inkomster och små bolån kommer inte att beröras av ändringarna.

Regeringen uppskattar att ungefär 14 procent av bolånetagarna kommer att påverkas av de nya reglerna. Oppositionen har varit kritiska till förslaget, då man annat menar att de påverkar rörligheten på bostadsmarknaden.

– Vi bedömer att det kommer få en begränsad påverkan på bostadsmarknaden och svensk ekonomi. Enligt finansinspektionen kan kan det på kort sikt dämpa bostadspriserna med 1,5 procent, säger Per Bolund.

Reglerna kommer att gälla från och med i mars nästa år.