Anne Ramberg Foto: Elis Hoffman
Anne Ramberg Foto: Elis Hoffman

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är skarpt kritisk till att Skatteverkets högsta chefer försökte varna sin gamla kompis Frank Belfrage för Uppdrag Granskning. »Vansinnigt dåligt omdöme« säger hon.

Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssens och generaldirektör Ingemar Hanssons försök att varna sin tidigare regeringskollega för att han granskades av Uppdrag Granskning visar på »vansinnigt dåligt omdöme«, anser Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund.

– Det är anmärkningsvärt olämpligt. Det skadar förtroendet för Skatteverket och strider mot den statliga värdegrunden, säger hon till Dagens Arena.

I april avslöjade Uppdrag Granskning att den tidigare kabinettsekreteraren Frank Belfrage var en av dem som gömt obeskattade tillgångar utomlands, men kommit undan straff eftersom han gjort en självrättelse.

När Helena Dyrssen fick reda på att Frank Belfrages tillgångar granskades ringde hon upp honom för att berätta om granskningen, men fick aldrig svar. Samtalet godkändes av generaldirektör Ingemar Hansson, som också är tidigare kollega till Belfrage. Både Hansson och Dyrssen var statssekreterare under regeringen Reinfeldt.

– Det är en typ av vänskapskorruption som inte är lämplig att personer på ledande position i myndigheter ägnar sig åt, säger Anne Ramberg.

Även Högsta domstolens förre ordförande Johan Munck och affärsjuristen Axel Calissendorff ifrågasätter chefernas agerande, skriver Svenska Dagbladet.

Men som Dagens Arena kunde berätta igår tänker finansminister Magdalena Andersson (S)  trots det inte avsätta Skatteverkets chefer. Det tycker inte heller Johan Munck att hon borde göra.

– Det är inte så stort att de måste lämna sitt jobb, säger han till SvD.

Anne Ramberg vill inte kommentera om generaldirektören och överdirektören kan sitta kvar efter sitt agerande.

– Det får andra bedöma. Men det är ett anmärkningsvärt beteende, säger hon till Dagens Arena.