Magdalena Andersson, Helena Dyrssen och Ingemar Hansson
Magdalena Andersson, Helena Dyrssen och Ingemar Hansson. Foto: Regeringen/ Jeanette Andersson/ Johan Jeppsson

Extern utredning riktar hård kritik mot Skatteverkets högsta chefers försök att varna kompisen Frank Belfrage för Uppdrag Granskning. Trots det får cheferna sitta kvar. »Jag vill se vilka åtgärder de tänker vidta« säger finansminister Magdalena Andersson.

I april avslöjade Uppdrag granskning att den tidigare kabinettsekreteraren Frank Belfrage var en av dem som gömt obeskattade tillgångar utomlands, men kommit undan straff eftersom han gjort en självrättelse.

När Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen fick reda på att Frank Belfrages tillgångar granskades försökte hon varna sin tidigare regeringskollega. Hon ringde honom för att berätta om granskningen, men fick aldrig svar. Samtalet godkändes av Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson, som också är tidigare kollega till Belfrage. De var båda statssekreterare under regeringen Reinfeldt.

Efter att varningen avslöjades inledde Skatteverket en egen granskning av händelsen. Den utfördes av Trafikverkets internrevision, eftersom myndigheten ville ha en extern utredare för trovärdighetens skull.

Utredningen slår fast att chefernas agerande var felaktigt, rapporterar SVT.

»IR (Internrevisionen, reds anm) har uppfattat att ledningens agerande har skadat många medarbetares förtroende för högsta ledningen. Det finns risk att detta missnöje är utbrett i organisationen och att förtroendet hos allmänheten har påverkats« står det i en rapport från utredningen.

Överdirektörens samtal till Frank Belfrage kan inte ses som något uttryckligen förbjudet, men det var olämpligt, konstaterar utredningen.

Men toppcheferna sitter trots det kvar på sina poster.

»Det är mycket allvarlig kritik som riktats mot Skatteverkets ledning. Jag vill se vad ledningen drar för slutsatser av den kritiken och vilka åtgärder de tänker vidta. Och framför allt hur man ska återskapa förtroendet hos personalen och allmänheten.« säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en skriftlig kommentar till Dagens Arena.

Även hon är tidigare kollega till Ingemar Hansson. Magdalena Andersson var överdirektör på Skatteverket fram till 2012, direkt underställd Hansson.

Skatteverkets generaldirektör är säker på att han och den nuvarande överdirektören inte kommer att petas.

– Jag räknar med att Helena och jag ska fortsätta i våra roller. Jag är helt inriktad på att fortsätta leda Skatteverket, säger Ingemar Hansson till SVT.