Bild: Flickr/Alliansen

SNABBANALYS: Fredrik Reinfeldt pratar om jobben, men är inte statsmannamässig.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (alias Rajraj) är ingen talare. Efter fem och ett halvt år med Reinfeldt som regeringschef är det något det politiska Sverige har vant sig vid. Han talar utan manus och har en tendens att sväva långt ut. Till exempel i utläggningar kring styrketräningspass med 85-åringar. Det är inte alltid skämten når ända fram.

Det är helt okej. Vi väljer inte politiker för att de ska hålla tal för oss.

Men det blir problem när Fredrik Reinfeldt försöker sig på ironi. Särskilt i frågor som rör personer som vaknar upp varje morgon utan ett jobb, en situation som i förlängningen leder till ett liv med mycket små inkomster.

I sitt tal i dag till partikamraterna på Moderaternas konferens i Örebro ville statsministern prata om jobben. ”Nu ska jag prata om sysselsättningsgrad. Det här kommer bara Anders [Borg] tycka är riktigt roligt.” Syftet var att göra ännu ett inlägg i den del av arbetsmarknadspolitiken som handlar om att kasta siffror ur olika arbetslöshetsmått på de politiska motståndarna.

Det i sig är viktigt. Men Reinfeldt valde att tala om arbetslöshet med en distanserad, raljerande ironi. Lockade till skratt. Samtidigt twittrade partisekreterare Sofia Arkelsten ut att ”Hela Sverige är här”.

Visst, partimöten är en i hög grad intern angelägenhet. Man träffas, dunkar varandra i ryggen och sjunger ”heja oss”. Man har kul tillsammans. Men arbetslöshet är inte roligt. Att glömma bort det skvallrar om att den hybris som präglade Moderaterna under 2011, ingalunda har klingat av. Och det läggs till en redan etablerad bild av att politiker har stora kunskapsluckor om utsatta människors liv och de system som omgärdar dem.