Om inte antalet kvinnor i styrelser ökar under våren kommer regeringen arbeta för en kvoteringslag. ”Jämställdheten tar för lång tid”, säger finansminister Peter Norman (M).

Peter Norman menar att näringslivet har misslyckats med jämställdhet och att den tar för lång tid:
– Det är en alltför viktig fråga att vänta på. Jag har erfarenhet av att lyfta andelen kvinnor till 50 procent i de statliga bolagen, så det tycker jag är rimligt, säger han till SvD näringsliv.

Uttalandet beskrev Norman som sin personliga åsikt, och inte något som tagits upp i regeringen. Nu kan dock SvD näringsliv avslöja att Peter Norman tillsammans med jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) sammankallat till möte med stora pensionsbolag. På mötet framkom det tydligt att om det inte sker en förändring till vårens stämmor kommer en kvoteringslag att instiftas, oavsett regeringsfärg.

I Norge infördes en kvoteringslag till företagens styrelser redan för sju år sedan.Och nu verkar det alltså som att alliansen närmar sig sina politiska motståndare eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet har redan ställt sig positiva till kvotering.