S partiledare Stefan Löfven. Bild: Magnus Åsblad
S partiledare Stefan Löfven. Bild: Dagens Arena

Höjt tak i a-kassan, slopad Fas 3 och insatser för att hindra arbetsgivare att stapla visstidsanställningar på varandra. Det är de nya överenskommelserna i regeringsförhandlingarna mellan S och MP.

Under tisdagskvällen och onsdagen har S och MP gjort flera överenskommelser gällande arbetslivet, uppger Aftonbladet. S och MP har nu beslutat om att höja taket i a-kassan, slopa Fas tre och stoppa arbetsgivare från att stapla visstidsanställningar på varandra.

Sverige har fått kritik från EU-kommissionen för att människor får gå länge i otrygga anställningar och visstidsfrågan ses också som en viktig jämställdhetsfråga, då de flesta som drabbas är kvinnor.

– Det känns bra att vi ­gemensamt ser att vi i dag har ett arbetsliv som för många är alldeles för otryggt, där kvinnor pressas väldigt hårt och slits ut före pensionen och där vi ­gemensamt måste göra ­insatser för att det ska ­finnas möjligheter för en bättre ­avvägning mellan ­arbete och annat, säger MP-språkröret Gustav ­Fridolin till Aftonbladet.

Ännu finns inga besked om när förändringarna kommer införas eller i vilken omfattning.