Martina Huber/Regeringskansliet

Storsatsningen belastar statskassan med 7,6 miljarder under 2013.

På torsdagen meddelade allianseregeringens fyra partiledare Annie Lööf, Jan Björklund, Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund att den reform man redan diskuterat offentligt också blir av: Bolagsskatten sänks från och med 1 januari 2013, med 4,3 procentenheter.

En satsning som kostar 16 miljarder kronor årligen. Ungefär hälften av detta, 8,8 miljarder, ska finansieras genom begränsningar av företagens ränteavdrag, enligt regeringens beräkningar. Utöver detta belastas statskassan med 7,6 miljarder under 2013.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menar att en sänkning av bolagsskatten är ett effektivt sätt att stärka Sveriges position internationellt.
–  Det är förmodligen den skadligaste skatten av alla. Den är tydligt i fokus när man tittar på hur länder ska stärka konkurrenskraften, sa Reinfeldt på alliansens presskonferens.

Under presskonferensen fick de snabbt frågor om vad partiledarnas beskrivningar om att sänkt bolagsskatt leder till sysselsättningsökningar i storleksordningen “mycket”, “väldigt mycket” och “betydande” innebär i praktiken.

En fråga som tvingade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund att medge att det är “oklokt att spekulera kring” eftersom alliansen helt enkelt inte vet.