Bild: Nya Karolinska Sjukhuset

Alliansen sparkar Karolinska universitetssjukhus styrelse. Men det räcker inte menar oppositionen som tror att problemen på Karolinska är mer djupgående än så. »Det handlar inte bara om vilka namn som sitter i styrelsen« säger Erika Ullberg (S) till DN.

Turerna kring Karolinska sjukhuset i Solna har varit många. Det är idag världens dyraste sjukhus, som trots alla miljarder inte fungerar som det ska. Människor har dött i köer orsakade av kaoset i driften av sjukhuset och flera av styrelseordförandena i Karolinska har haft flera bolagsintressen inom vårdsektorn och även i bolag direkt kopplade till Karolinska.

En av de största skandalerna har rört mångmiljonkostnader för konsulter med bristande fakturaunderlag. Det moderata landstingsborgarrådet Irene Svenonius man Jan Svenonius var tills nyligen upphandlingschef, innan han fick avgå. En extern granskning som landstinget lät tillsätta fann att Irene Svenonius varit jävig.

Läs mer: Irene Svenonius var jävig

Irene Svenonius är en av de landstingspolitiker, utöver Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C), som signerat ett debattinlägg på DN debatt, där ledningen av Karolinska sjukhuset pekas ut som en av fem punkter som varit sjukhuset största utmaningar. Överanvändningen av konsulter pekas ut som en huvudanledning till att man föreslå en ny styrelse sjukhuset.

I samband med att debattartikeln kom ett pressmeddelande från styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset där man meddelar att man »ställer sina platser till omedelbart förfogande«.

Läs mer: Svenonius fick NKS-jobb trots lagbrott

Ny ordförande föreslås bli Håkan Sörman, tidigare vd på SKL, och vice ordförande blir Eva Fernvall, tidigare ordförande för Vårdförbundet.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting, säger till DN att det inte räcker med att byta namnen som sitter i styrelsen, utan att det är uppdraget som måste förändras.

– Alliansen har infört en så kallad professionell sjukhusstyrelse, som jag tycker varit allt annat än professionell. Om vi vinner valet avskaffar vi den här styrningen och ser till att sjukhusen samarbetar.

Dock kommer sjukhusdirektören Melvin Samson sitta kvar. Något som både Miljöpartiet och Vänsterpartiet reagerar på eftersom han fått samma kritik som den avgående styrelsen.

– Den som är ansvarig för hela verksamheten måste kliva åt sidan. Man har inte kontroll över någonting. Människor som måste opereras snabbt får inte sina operationer, it-systemet havererar och folk har dött, sa Gunilla Roxby Cromvall gruppledare för V till DN i december förra året.