Bild: Flickr/Socialdemokraterna

“Det är många som vill lämna organisationen om det inte kommer till stånd förändringar.”

–  Ayala har gjort mycket bra. Men nu är det dags för förändring, sa Mona Sahlin till Dagens Arena för en dryg vecka sedan.

Men av kandidaturen till posten som generalsekreterare för Socialistinternationalen blev det ingen slutgiltig seger. På torsdagskvällen förlorade hon mot sittande generalsekreteraren Luis Ayala, som innehavt posten i 23 år. Ayala fick stöd av 46 länder medan Sahlin fick 36 röster, bland annat Sveriges, via Stefan Löfven.
– 44 procent uttryckte en vilja för förändring och reform, det betyder att det var många partier som hade stora förväntningar på Mona Sahlin och på svenska Socialdemokraterna. Vi ska prata med dem och diskutera i vår partistyrelse, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, som var på plats under mötet, till Sveriges Radios Ekot.

Vad som händer inom Socialistinternationalen nu återstår att se. Kent Härstedt, som lett Sahlins kampanj, sa tidigare till Dagens Arena att ett nyval av Ayala kan få konsekvenser för organisationen.
– Det är många som vill lämna organisationen om det inte kommer till stånd förändringar, sa Härstedt då.

Mona Sahlin har tidigare också kandiderat till posten som generaldirektör i FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO. Inte heller den gången vann hon, i stället gick uppdraget till Guy Ryder från Storbritannien.