Bild: Flickr/Socialdemokraterna

Mona Sahlin vill jobba för kvinnors rätt till såväl arbete som sina egna kroppar.

Den 30 augusti i år samlas Socialistinternationalen (SI) till kongress i Sydafrika och Mona Sahlin kandiderar till posten som generalsekreterare. Den förra S-ledaren är den enda utmanaren till nuvarande generalsekreterare Luis Ayala, som suttit på sin post i 23 år. Mona Sahlin säger till Dagens Arena att reformarbetet inom Socialistinternationeln måste gå från ord till handling och att det är därför hon vill leda organisationen.
– Ayala har gjort mycket bra. Men nu är det dags för förändring, skriver Sahlin i ett mail till Dagens Arena och fortsätter:
– Jag är sugen och full av energi och kontaktnät.

Socialistinternationalen är en emellanåt ifrågasatt organisation, inte minst i samband med den arabiska våren då man kritiserades för att agera för lite och för sent mot tunisiske premiärministern Ben Ali och Egyptens motsvarighet Mubarak, vars partier var medlemmar. Och kritiken fortsätter också i dag. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger till Aktuellt i Politiken att organisationen i dag inte ”spelar någon roll globalt” och lider av att vissa medlemmar har problematisk syn på mänskliga rättigheter. Den etiska kommittén föreslog till exempel att Nicaraguas sandinister ska uteslutas, något som generalsekreterare Luis Ayala ignorerade, vilket upprörde många.
– Inte ens våldtagna 13-åringar får genomföra abort i sandinisternas Nicaragua, säger Jämtin till AiP.

Kent Härstedt (S), som jobbar med Mona Sahlins kandidatur, säger till Dagens Arena att många länder är otåliga och väntar på att en ny generalsekreterare ska genomföra den reformagenda som redan finns.
– Det är många som vill lämna organisationen om det inte kommer till stånd förändringar, säger Härstedt.

Enligt honom är Mona Sahlin fortfarande att betrakta som underdog, men hon får allt mer uttalat stöd.
– Fler och fler länder uttrycker sitt stöd. Tyskland, Frankrike, Spanien, England, Italien och flera andra kampanjar väldigt aktivt för henne.

Sahlin själv har klart för sig var fokus kommer att ligga om hon blir vald.
– En koncentration kring frågor om hur kampen för arbete, jämlikhet och mänskliga rättigheter skall bedrivas. Och föra in kvinnors rätt till såväl arbete som sina egna kroppar, skriver hon till Dagens Arena och fortsätter:
– Jag tror också att klimatfrågans maktkaraktär samt kampen mot intolerans och rasism, borde prioriteras högre av Socialistinternationalen.