Finansminister Anders Borg. Bild: Flickr
Finansminister Anders Borg. Bild: Flickr

Nyanlända invandrare som inte får tillräckligt bra resultat i svenskundervisningen ska få sänkt ersättning.

Den som får försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, ska tvingas arbeta för att få behålla sitt ekonomiska bistånd. Detta trots att socialbidraget varken är pensionsgrundande, kvalificerar för a-kassa eller ger pengar till pensionen. Det konstaterar Moderaterna i en ny rapport som statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg presenterade på torsdagen:
”Arbetslinjen inom försörjningsstödet behöver däremot förtydligas med utökade möjligheter att bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik och krav på att aktivt delta i arbetskraften.”

Dessutom skriver de att den nyanlända invandrare som inte får tillräckligt bra resultat i svenskundervisningen ska få sänkt ersättning.

Den viktigaste prioriteringen inför valet 2014 är dock ytterligare skattesänkningar, enligt Anders Borg. Främst handlar det om ett nytt jobbskatteavdrag, men man vill också komplettera den bolagsskattesänkning som genomfördes vid årsskiftet med en sänkt ägarskatt.

Att höja taket i a-kassan är ”inte prioriterat”, men de differentierade arbetslöshetsavgifterna ska slopas. Man vill dock inte göra a-kassan obligatorisk, vilket man tidigare velat.
– Går det att föra socialförsäkringsutredningen framåt så att försäkringen blir bredare med mindre trösklar genom sänkta avgifter då är det bra. Vi vill ha en bredare a-kassa. Men vi ser en hel del bekymmer med en obligatorisk, säger Anders Borg, enligt DN.