Bild: Flickr

Ekot avslöjade i dag Sveriges planer på att försöka påverka Schweiz folkomröstning angående landets köp av Jas Gripen. Flera ministrar är inblandade: “Ingenting jag känner till”, säger Ewa Björling, till Ekot. 

Operationen beskrivs i flera hemligstämplade dokument. Försvarsmyndigheter, högt uppsatta personer på regeringskansliet och sju svenska ministrar är informerade om planerna. Trots detta förnekar de all kännedom om operationen. Två av ministrarna som fått breven är handelsminister Ewa Björling och utrikesminister Carl Bildt.
– Det är ingenting jag känner till, jag är däremot väldigt glad att Schweiz har valt Jas Gripen, säger Ewa Björling, till Ekot.
– Den schweiziska omröstningen är vi inte engagerade i, jag vet inget om svenska stödaktiviteter och jag borde inte veta något om det, säger Carl Bildt, till Ekot.

Breven de fått har avsändaren Per Thöresson, han är ambassadör i Schweiz. I breven skriver han att den schweiziske försvarsministern Ueli Maurer bett Sverige om hjälp inför folkomröstningen.Planen är att befolkningen i Schweiz ska få en så bra bild som möjligt av Sverige fram tills omröstningen i maj. Ambassaden fixar och lobbar in uppmuntrande artiklar om Sverige i schweizisk media, Maurer försöker se till att Gripen flygs offentligt för schweizarna minst var sjätte vecka och Maurer själv ska delta i Vasaloppet.
– Det är inte en lista för att påverka opinionen, det är en lista över alla evenemang som vi har planerat, säger Per Thöresson, till Ekot.

I ett brev skriver Thöresson: ”Med tanke på hur oviss utgången i folkomröstningen är kan våra bidrag mycket väl komma att utgöra tungan på vågen”. I ett annat skriver han: ”Nu gäller det bara att vinna folkomröstningen”. Per Thöresson ser dock inte problematiken med breven utan påstår att det är vanligt ambassadarbete.
– Allt tyder på att det kommer bli en väldigt jämn folkomröstning, att vi då genomför vår plan som vi har tänkt ser jag inget som helst konstigt med, till Ekot.