Foto: Courtesy of Tesla, Inc.

Varsel om strejk Efter ett möte med Tesla under tisdagen har IF Metall utökat varslet om strejk. Detta efter att företaget varit tydliga med att de inte kommer teckna kollektivavtal.

I förra veckan gick IF Metall ut med att de varslade om strejk mot TM Sweden AB (Tesla). Detta efter flera år av försök till förhandlingar för att få elbilsföretaget att teckna kollektivavtal. Nu ser det ut som att den planerade strejken natten till fredag denna vecka blir av. Nås inte en överenskommelse nästa vecka är en utökad strejk planerad, från och med fredagen den 3 november.

– Det ser inte ut nu som att vi löser det här så strejken på fredag blir av och vi utökar varslet till 17 nya arbetsställen i landet som sympatiåtgärd. Detta för att Tesla inte ska kunna lägga över servicen på andra verkstäder. Det är alltså olika företag som har kontrakt med bland annat Tesla. Inga andra bilmärkens service kommer att omfattas av blockaden, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Men Veli-Pekka Säikkälä menar att det finns goda chanser att situationen löser sig. De har tidigare haft liknande problematik med stora globala företag så som till exempel Toys’R’Us där en överenskommelse om kollektivavtal till slut slöts.

– Argumentationen är inte att Tesla inte har råd, utan att beslutet att inte tecka kollektivavtal är taget på högsta koncernnivå. De är världens högst värderade bilföretag och det ska man väl inte bli på bekostnad av arbetares villkor, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Omfattar allt arbete med Tesla

Det utökade varslet omfattar samtliga arbetare, total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs på Tesla-bilar på verkstäder på följande orter:

Halmstad, Malmö, Södertälje, Göteborg, Örebro, Norrköping, Stockholm, Danderyd, Linköping, Kungälv, Kungsbacka, Helsingborg, Arlöv, Uppsala, Jönköping.

– Ett kollektivavtal är viktigt då våra medlemmar behöver den tryggheten. Vi vill att våra medlemmar som arbetar på verkstäderna ska ha en minimilön och goda villkor. Det är så vi gör i Sverige med etablerade företag, och det är verkligen Tesla nu. Vi ser också en risk i att de kommer kunna konkurrera i branschen på ett ojust sätt genom att inte ha kollektivavtal, sa Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arena efter förra veckans varsel.