IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Foto: TeslaInc/IFMetall, Daniel Roos

Facket IF Metall har länge försökt få till ett kollektivavtal med elbilstillverkaren Tesla, men fått nej. Därför väljer fackförbundet nu att varsla om strejk.  

– Vi är beredda på att det kan ta väldigt lång tid, säger IF Metalls avtalssekreterare. 

Under tisdagen gick IF Metall ut med ett varsel om strejk. Varslet gäller från och med nästa fredag 00:01 och innebär att det blir en total arbetsnedläggelse på alla Teslas sju verkstäder i Sverige. 

– Vi har verkligen haft tålamod, vi hade den första träffen med dem redan 2017, då lokalt. För oss är inte konflikt ett mål utan ett medel. Tesla är inte intresserade att tala med oss överhuvudtaget, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

“Risk med ojust konkurrens”

Totalt handlar det om 120–130 anställda och de som efter fredagen behöver service på sin Tesla-bil kommer att behöva vänta om en överenskommelse inte skett.

– Ett kollektivavtal är viktigt då våra medlemmar behöver den tryggheten. Vi vill att våra medlemmar som arbetar på verkstäderna ska ha en minimilön och goda villkor. Det är så vi gör i Sverige med etablerade företag, och det är verkligen Tesla nu. Vi ser också en risk i att de kommer kunna konkurrera i branschen på ett ojust sätt genom att inte ha kollektivavtal, säger Veli-Pekka Säikkälä.

“Kan ta väldigt lång tid”

Målet med att varsla om strejk är att Tesla ska träffa avtal innan strejken tar vid. Men IF Metall är beredda för en längre process.

– Vi hoppas att vi kan träffa avtal men är också beredda på att det kan ta väldigt, väldigt lång tid. Det är inte aktuellt med sympatiåtgärder från andra förbund än, men det är absolut ett medel vi kan använda. Tanken är då att andra branscher går i strejk för att påverka företag som handlar med Tesla, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Dagens Arena har sökt Tesla men har inte fått kontakt.