Somar Al Naher. Fot: Privat.

När de folkliga upproren slås ner skapas ett vakuum där terroristerna stärker sina positioner. Nu måste vi stötta de progressiva, säger skribenten Somar Al Naher.

Efter terrordåden i Paris har många förslag om hur IS ska bekämpas lyfts fram. Carl Bildt skriver att “Frankrike behöver vår konkreta solidaritet”, experter säger att bombningarna av terrorgruppen har stöd i folkrätten och enligt en docent i krigsvetenskap är det stora ekonomiska sanktioner som behövs.

Somar Al Naher, skribent och medförfattre till boken Syrien – revolutionen, makten och människorna, tycker att debatten många gånger glömt den viktigaste punkten.

– Vi måste stötta de progressiva rösterna. Det handlar om att bygga upp ett civilsamhälle i Syrien, det kan inte lösas med enbart militära medel, säger hon.

Kampen mellan de progressiva och reaktionära har pågått i flera decennier i mellanöstern, berättar Somar Al Naher. I Irak har USA hellre stöttat Saddam Hussein och handlat med landet än stöttat de progressiva.

– De folkliga upproren har slagits ner och i vakuumet som uppstått har terroristerna stärkt sina positioner.

En liknande utveckling har skett i Syrien, säger Somar Al Naher, även om hon upplever de oppositionella krafterna större där än i Irak.
– Det Sverige kan göra är att stötta de progressiva rösterna – både i Syrien och i Sverige. Det finns en tung opposition i Sverige som man inte pratar med.
Hon nämner bland andra den kurdisk-syriska politikern Abdelbaset Sida i Uppsala, som var en av de första ledarna för oppositionsorganisationen Syriens nationella koalition.
Att stötta de progressiva krafterna och civilsamhället kan se ut på flera sätt, säger Somar Al Naher.
– Vi skulle behöva fredsbevarande styrkor på plats som skyddar civila områden. Om man kan gå in och bomba så måste man också skapa säkra zoner. Ett förslag har varit flygförbudzoner på vissa områden för att Assad inte ska släppa oljefatsbomber där.
Sverige måste också ta emot flyktingar, ge dem en fristad och ha en plan för att få bort Assad och stötta de platser som finns i Syrien som vill bygga upp fungerande samhällen, säger Somar Al Naher.
Genom att fokusera på krigsföring köper vi IS och Assads premiss.
–  Både Assad och IS vill att kriget eller valet står mellan de två. Det borde egentligen handla om demokrati – även om vi slår ut IS, ska Syrien vara evigt dömt att leva under en diktatur?

Diskussionen om IS som ett problem “utifrån” är också något Somar Al Naher har reagerat på.

– Förra sommaren diskuterade man mycket i Sverige hur man skulle stoppa de som återvände från att ha krigat från IS. Samtidigt ville folk i Syrien att vi skulle sluta skicka dit terrorister från Europa.

Vi måste börja se IS  som ett europeiskt problem, säger Somar Al Naher.

– Man gör det lätt för sig genom att säga att det är ett religiöst problem. Majoriteten är födda och uppväxta här i Europa, säger hon och fortsätter:

– Jag hör röster om att man inte ska lägga tid på att försöka förstå dem, men jag tycker tvärtom – att vi ska ta reda på vad som är bristen i våra egna samhällen som gör att vi tappar människor till terrorcellerna.