Miljöpartiet vill ha en så kallad ”time out” för fortsatt avreglering av järnvägen. Förslaget får stöd av en majoritet i trafikutskottet.

Miljöpartiet vill stoppa alliansens planer på en fortsatt avreglering av järnvägstrafiken. Partiet tänker snart lämna in en motion där de kräver att regeringen avbryter planerna på att släppa in ytterligare aktörer på det begränsade spårutrymmet kommande vinter. Förslaget får stöd av en majoritet i trafikutskottet, enligt en rundringning av Dagens Arena.
– Avregleringen har inte fungerat och det handlar inte om enskilda händelser utan om ett systemfel. Innan dessa fel har rättats till kräver vi en time out för fortsatta avregleringar, säger Stina Bergström som är ledamot i trafikutskottet för MP.

Enligt Miljöpartiet har avregleringen bland annat lett till många inställda tåg, höjda biljettpriser, krångliga biljettköp, dumpade anbud och försämrat underhåll. Innan det kan bli tal om fortsatta avregleringar kommer partiet i sin motion kräva en ordentlig utvärdering av nuvarande system.

Förslaget om en ”time out” får stöd av både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Därmed har förslaget stöd av en majoritet i trafikutskottet.
– Det är ett rimligt krav som vi skulle kunna ställa oss bakom. Men först måste vi säkerställa att förslaget inte innebär att vi står utan en fungerande trafikplan i vinter, säger Anders Ygeman (S) som är ordförande i trafikutskottet.

Vänsterpartisten Siv Holma står också bakom förslaget.
– Avregleringarna har inte förbättrat för resenärerna. Jag skulle kunna tänka mig ställa mig bakom ett sådant förslag, säger hon.

Även Sverigedemokraternas Tony Wiklander är positiv.
– Avregleringen har gått för långt. Vi kommer också att motionera i den riktningen. Det är något jag kan ställa mig bakom, säger han.

Vice ordförande i trafikutskottet Jan-Evert Rådhström (M) är kritisk till Miljöpartiets planer.
– Jag hoppas att även ett parti som Miljöpartiet vill se till resenärernas bästa. Då handlar det om att släppa in fler aktörer som kan konkurrera med SJ, säger han.