Folkhögskola LO:s folkhögskola Albins har i över ett års tid granskats för statsbidragsfusk. I dag kom beslutet att skolan ska betala tillbaka 6 miljoner kronor för att ha lämnat falska uppgifter till Folkbildningsrådet.
– Vi tycker inte att vi har gjort något fel, säger skolans rektor.
Sedan förra våren har folkhögskolan Albins, som ägs och drivs av LO-distriktet i Skåne, granskats för dålig arbetsmiljö och statsbidragsfusk. Detta efter tips från anställda och tidigare anställda på skolan. Dagens Arena har skrivit flera artiklar om arbetsmiljön på skolan och Folkbildningsrådets granskning av den.
Enligt en visselblåsare har folkhögskolan länge fuskat med deltagarveckor och det ska röra sig om fusk i miljonklassen varje år. Visselblåsaren uppger att hen själv varit en ”aktiv beordrad del i fusket”.
Nu har Folkbildningsrådet beslutat att Albins ska betala tillbaka 6 000 000 kronor för att ha ”lämnat oriktiga uppgifter till grund för statsbidraget”. I beslutet skriver Folkbildningsrådet att Albins inte har bedrivit särskilda kurser med facklig inriktning ”i enlighet med statsbidragsvillkoren”. Inte heller Allmän kurs ska ha bedrivits i enlighet med villkoren.
Har raderat närvarolistor
Vad gäller de särskilda fackliga kurserna har Albins lämnat in felaktiga uppgifter om antal deltagare och kursernas omfattning. Skolan har rapporterat in deltagare som inte har läst kurserna. Man har också raderat närvarolistor, vilket Folkbildningsrådet finner särskilt allvarligt eftersom skolan ”saknar underlag som styrker vilka deltagare som faktiskt läst kurserna.”
Helsingborgs Dagblad skriver att kurser har gjorts om från 25 till 50 procents studietakt. Och enligt tidningens källor ska det ha gjort utan någon egentlig förändring av innehållet. En tidigare rektor, som var kritisk mot detta, uppger till tidningen att det gav mer satsbidrag och kan ses som ett medvetet fusk.
Om Allmän kurs skriver Folkbildningsrådet att skolledningen fattat beslut som haft ”stor inverkan på personalen och kursens faktiska genomförande”. Ett stort antal lektioner har ställts in och de genomförda lektionerna har haft ”undermålig kvalitet”. Studiesituationen och studiemotivationen hos deltagarna ska därför ha försämrats kraftigt, ”vilket avspeglades i en hög frånvaro”. Folkbildningsrådet skriver att de ”ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen”.
Albins har också utfärdat studieomdömen till deltagare med låg närvaro, ”långt under de krav som skolan ställer”.
”Kommer sättas i konkurs”
I ett mail till Folkbildningsrådet skriver Albins rektor Rosa Andersson att ”om Albins folkhögskola åläggs att betala det föreslagna återkravet är det ett faktum att vi kommer att sättas i konkurs.” I beslutet skriver Folkbildningsrådet att bristerna är så allvarliga att man inte kan minska återbetalningskravet, trots skolan ansträngda ekonomi.
Egentligen skulle ett helt återkrav innebära över 8 500 000 kronor.
– Vi konstaterar att det är allvarliga brister och omfattningen på 6 000 000 kronor är väldigt hög, det är ingen tvekan om det. Vi ser att statsbidragen inte har använts som det är tänkt i de här kurserna. Vi har gjort en omfattande granskning och gått djupt in i uppgifterna. Det här är allvarligt, säger Jan Jonsson, enhetschef för statsbidrag till folkhögskolor till Dagens Arena.
Han säger att Folkbildningsrådet kommer att ligga nära Albins och följa upp hur beslutet påverkar skolans verksamhet.
”Tycker inte vi gjort fel”
När Dagens Arena når Rosa Andersson på telefon har hon inte så mycket att säga om beslutet från Folkbildningsrådet eller uppgifterna som kommer fram där.
– Vi får titta på det på styrelsemötet. Vi tycker inte att vi har gjort något fel. Vi och Folkbildningsrådet har tolkat det här på olika vis. Det är inte så att vi har gjort någonting med illvilja.
Ni har uppgett att det här återbetalningskravet skulle innebära konkurs för Albins. Är det så det kommer att bli nu?
– Det är svårt att säga, vi har olika huvudmän och det finns vägar att gå. Men det är inte jag som tar beslutet om hur vi ska hantera det. Vi jobbar på hårt och hoppas att det ska lösa sig så bra som möjligt för skolan och våra deltagare, säger Rosa Andersson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.