AVTAL17 Igår mottog arbetsgivarna och facken inom industrin ett avtalsbud från de opartiska förhandlarna, Opo. Senast kl 15 i dag ska de svara på budet.

Det är andra steget i förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare för att få till ett nytt industriavtal. Avtalet sätter märket för löneökningar som övriga delar av arbetsmarknaden har att förhålla sig till i sina avtal. Facken har begärt löneökningar på 2,8 procent, medan arbetsgivarna (utom Industriarbetsgivarna) har lagt ett bud på 1,5 procent.

För två veckor sedan lade Opo fram en skiss till avtal, med förslag om att sluta ett treårigt avtal, vilket accepterades av både fack och arbetsgivare – med vissa förbehåll.

På fredag 31 mars löper nuvarande avtal ut för de runt 600 000 anställda som omfattas av industriavtalet. Tanken är att ett nytt då ska finnas på plats, och förhandlingarna är nu inne i ett intensivt skede. I fredags kommenterade Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges ingenjörer vad hon trodde om sannolikheten att ro ett avtal i land inom utsatt tid.

– Det återstår att se, vi går ju verkligen in på sista varvet nu. Det är mycket kvar att reda ut, vi är inte alls klara, sade Camilla Frankelius till Dagens Arena.

Dagens Arena har på måndagen sökt Industriarbetsgivarna och Unionen, men ingen av dem vill uttala sig om budet från Opo innan de ska svara i eftermiddag.

I facken inom industrin ingår IF Metall, Unionen, Sveriges ingenjörer, GS och Livs. På arbetsgivarsidan finns Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen, Livsmedelsföretagen, IKEM, Trä- och möbelföretagen, SLA, Grafiska företagen och TEKO.

De opartiska ordförandena, kallade Opo, utses av parterna med uppdrag att bistå i avtalsförhandlingarna.