LO vill påskynda EU:s förhandlingar om ett handelsavtal med USA. Om USA:s avtal med Ostasien blir klart innan riskeras arbetstagares rättigheter att gå om intet, menar de.

De svenska facken ser en ljusning i förhandlingarna om TTIP, det frihandelsavtal som förhandlas mellan USA och EU, rapporterade Dagens Arena tidigare i veckan.

– I dag har vi ställt krav på att TTIP måste gå längre när det kommer till arbetstagares rättigheter än några andra av EU:s handelsavtal, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson efter ett möte med EU:s chefsförhandlare Ignacio Garcia Bercero.

Nu har ett nytt orosmoln dykt upp, enligt LO. Om det handelsavtal som USA parallellt förhandlar med Ostasien, TPP, blir klart innan EU:s avtal, riskerar arbetstagares rättigheter att stryka på foten.

– Om TPP kommer först, då kommer USA att säga “nej, men nu har vi redan ett avtal, varför ska vi försämra det i nästa vända gentemot EU?”, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

För att EU ska ha möjlighet att driva igenom sina krav på arbetsrättssidan anser han därför att EU måste påskynda förhandlingarna.