Ulrike Boterman t.h. har inte bestämt hur hon ska rösta än. T.v. valarbetarna Kerstin Walter och Grit Schkölziger, SPD.

TYSKA VALET Dagen innan valet i Tyskland är spänningen inför resultatet nästan obefintlig. Valarbetaren för SPD, Kerstin Walter, säger att de flesta verkar trötta på valet.

– Många som vi pratar med säger att de redan har förhandsröstat. De ger intryck av att de bara vill ha valet överstökat, att det redan är klart hur det blir, säger Kerstin Walter.

Hon står utanför ett litet köpcentrum längs en vältrafikerad huvudgata som löper rakt igenom Potsdam. Staden ligger en halvtimme sydväst om Berlin och tillhörde tidigare Östtyskland.

Kerstin Walter har länge valarbetat för SPD, men jobbar till vardags som sekreterare på en teater i Potsdam, en stad där hennes familj har bott i generationer.

– Många är besvikna på SPD och frågar sig vad de har åstadkommit under koalitionsregeringen, och de lutar åt att rösta på Die Linke istället. Och jag kan inte helt ge dem fel, säger hon.

Personligen tycker hon inte att SPD ska sätta sig i en storkoalitionsregering med Merkels CDU igen.

– Nej, vi kan bara förlora på att sitta i koalition med CDU.

En av trogna Die Linke-väljare som är besviken på SPD är Stefan Köhler. Han tycker inte att de har levt upp till att vara ett parti för jämlikhet, då de bland annat har minskat skatterna för de rikaste.

– Klyftorna i samhället är ett av de största problemen, säger han.

Han har redan förtidsröstat och tycker att valkampanjen har varit tråkig, och förutsägbar.

Även Erica har röstat på Die Linke i förväg. Hon är besviken över att folk i allmänhet är för egoistiska, exempelvis när det gäller att visa solidaritet med flyktingar. En annan viktig fråga för henne är de stora internationella handelsavtalen, mellan EU och USA (TTIP) och mellan EU och Kanada (CETA).

– TTIP var väldigt avgörande. Det var tydligt att regeringen inte uppskattade protesterna mot avtalet, och inte ville ha någon debatt. CETA gick just igenom, och ingen verkar bry sig, säger hon.

Men Ulrike Boterman, som låser fast sin cykel utanför köpcentret, har inte bestämt hur hon ska rösta än.

– Det känns som att alla partier är likadan. Men jag kommer att rösta på något av de fyra stora, de andra gillar jag inte. AFD gillar jag inte heller, säger hon.