Bild: Fredrik Sandin Carlson

– Det håller inte, konstaterar Tobias Baudin som nu kräver att Socialdemokraternas ledning gör en förflyttning i vinstfrågan.

LO-kongressens beslut om att verka för att en non profit-princip ska vara rådande i vård, skola och omsorg ligger fast, även om organisationen nu tycks luta mer åt en vinstbegränsning snarare än ett vinstförbud. Och nu, när många av de socialdemokratiska arbetarekommunerna motionerat till S-kongressen i linje med LO:s beslut, skärper Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO, tonen mot Socialdemokraternas ledning och partiledare Stefan Löfven.
– Partiet måste göra en förflyttning i den här frågan. De pratar mycket kvalitet och det har jag också gjort. Men det håller inte. Vi måste gå in och reglera branschen hårdare än i dag. Jag förväntar mig en förskjutning i frågan från Socialdemokraterna, säger Tobias Baudin till DN.

Baudin har tidigare sagt till Dagens Arena att han “förutsätter” att LO:s förslag får gehör på Socialdemokraternas kongress. Han avfärdar också motargumentet att valfriheten hotas av kraftiga vinstregleringar.
– Det finns massor av företag som vill leverera bra välfärd trots att vinsterna inte är helt obegränsade. Någon eller några kanske skulle försvinna, men dessa företag kanske inte ska vara i branschen, säger Baudin till DN.

För Socialdemokraterna rinner tiden i väg. En arbetsgrupp ledd av partisekreterare Carin Jämtin försöker jobba fram ett kompromissförslag. Å ena sidan säger Stefan Löfven att det “inte låter sig göras” att förbjuda vinst i välfärden. Å andra sidan har hälften av de socialdemokratiska arbetarekommunerna alltså redan tydligt tagit ställning för att det visst låter sig göras.

Samtidigt är inte LO heller klara i sin analys av vad som bör komma ur kongressbeslutet.
– Exakt var vi ska gå kan jag inte säga i dag, men en mycket kraftfull vinstbegränsning kommer vi att lägga fram som förslag, säger Tobias Baudin till DN.