T.v. Tobias Baudin, LO:s vice ordförande. Foto: Lars Forsstedt/LO & Neil Moralee/Flickr
T.v. Tobias Baudin, LO:s vice ordförande. Foto: Lars Forsstedt/LO & Neil Moralee/Flickr

Vissa LO-medlemmar får så låga pensioner att de tvingas ta bidrag. “Pensionssystemet fungerar inte som det var avsett”, säger Tobias Baudin, vice ordförande LO.

I två nya rapporter konstaterar LO att en genomsnittlig arbetare som jobbar hela sitt yrkesverksamma liv, från 20-årsåldern till 65, får ungefär 60 procent av lönen i pension. Det är tio procent lägre i inkomst än vad som beräknades när det rådande pensionssystemet infördes.

För att nå upp i den nivån behöver arbetare i dag jobba tills man är 67 år. Samtidigt går den genomsnittliga LO-medlemmen i pension vid 63,8 års ålder.

De som inte når upp till en tillräcklig inkomst fångas upp av bidragssystem som bostadstillägg och garantipension.

– Vi har ställt oss den här retoriska frågan: Pensionssystemet klarar sig, men klarar sig pensionärerna? Svaret är nej – du blir beroende av bidrag om du går i pension och har jobbat ett helt liv. Då tycker inte vi att pensionssystemet fungerar som det var avsett, säger Tobias Baudin, vice ordförande LO.

Ohälsosamma arbetsmiljöer är en stor anledning till att arbetare går i pension innan de fyllt 65 år. Tobias Baudin riktar skarp kritik mot det ekonomiska konceptet just in time, alltså precisionsbemanning, där de anställda ska arbeta bara när det finns som mest att göra på arbetsplatsen.

– Det blir mer tidspress med slimmade organisationer, och man försöker maximera varje anställd. Det där är någonting som våra medlemmar vittnar om. Det är nog också därför som sjukskrivningarna tyvärr går upp, särskilt inom den offentliga sektorn, säger Baudin.

Som kortsiktiga åtgärder pekar Baudin på att man som individ borde skjuta upp sitt uttag från pensionen, och använda sig av sjukersättningen i stället.

– I dag upphör däremot möjligheterna att göra det vid 65 års ålder. Om man menar allvar med att höja pensionsåldern till 67 års ålder, då borde möjligheten att ta ut sjuk- och arbetslöshetsersättningen finnas tills man är 67 år. Det skulle ge de största effekterna för dem som i dag jobbar och kommer att gå i pension imorgon, och i framtiden, säger Baudin.