Bild: Pixabay,

RUT-städ I veckan gick Kommunal ut med varsel om stridsåtgärder mot arbetsgivarna Almega Tjänsteförbunden. Facket kräver att anställda i städföretag ska få samma låglönesatsning som andra på svensk arbetsmarknad. Samtliga LO-förbund förbereder nu sympatistrejk med Kommunal.

Kommunal gick tidigare i veckan ut med varsel om strejk och andra stridsåtgärder för anställda på kollektivavtalet Hemserviceföretag, som bland annat jobbar med RUT-städ. Bakgrunden är enligt fackförbundet att arbetsgivarna Almega Tjänsteförbunden inte går med på den låglönesatsning som industrins parter kommit överens om. 

Varslet kommer att träda i kraft klockan 12 den 13 oktober och omfattar 19 arbetsplatser i landet.

I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare – medlemmarna i Kommunal är värda bättre arbetsvillkor och högre löner. Låglönesatsningen är en del av industrimärket och särskilt viktig nu när många medlemmar har små eller inga ekonomiska marginaler. Att då arbetsgivarorganisationen Almega ännu en gång säger nej till vad som redan är förhandlat på svensk arbetsmarknad är ytterst allvarligt, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Nu förbereder dessutom alla förbund i LO-samordningen sympativarsel med Kommunal. Om parterna inte kommer överens kommer de att gå ut i strejk på måndag 9 oktober. 

– Väldigt många avtal har tecknats i den här avtalsrörelsen. Det förvånar mig och provocerar mig att det fortfarande finns motparter som inte förstår att vi i LO-samordningen står upp för varandra. Vi har krokat arm på gemensamma krav som vi aldrig viker från, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande. 

Medlingsinstitutet utsedde i går medlare som som har i uppgift att få parterna att nå en överenskommelse. 

– Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna. Men samtidigt när vi har erbjudit Kommunal precis lika mycket som alla andra på svensk arbetsmarknad väljer de att ta till konfliktvapnet, då är det svårt att förhandla, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega i ett pressmeddelande.