Kvinnor är arbetslösa under allt längre perioder. 2013 var en kvinna i genomsnitt arbetslös i 37 veckor  – en ökning med 35 procent sedan 2007.

Dagens Arena har granskat hur arbetslösheten har utvecklats sedan regeringsskiftet 2006. Svenskar går i dag arbetslösa under betydligt längre tid än de gjorde för sju år sedan. Hårdast har kvinnorna drabbats.

Den genomsnittliga arbetslöshetstiden för kvinnor har ökat från 27 veckor 2007 till 37 veckor under de första tre kvartalen 2013. För män är motsvarande siffror 33 veckor 2007 till ungefär 42 veckor 2013. Ökningen i genomsnittlig arbetslöshetstid är alltså 35 procent för kvinnor och 26 procent för män.

– Jag tror att det delvis kan bero på nedskärningar i offentlig sektor, kvinnor har ofta tidsbegränsade jobb och de minskar under lågkonjunktur. Vid arbetsmarknadskriser finns det också en tendens att män har lättare än kvinnor att få jobb, säger Ulrika Vedin, utredare på LO, till Dagens Arena.

Mätningen har genomförts på personer mellan 20-64 år. Stefan Carlén, förbundsekonom och verksamhetschef på Handels, ser en koppling mellan siffrorna och alliansens politik.

– Finanskrisen drabbar dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Politikerna har inte lyckats matcha arbetsmarknadsutbudet vilket medfört att långtidsarbetslösheten nästan fördubblats. När Sverige nu använder sig mer av den liberala jobbpolitiken – att man ska få nytt jobb direkt – blir det ännu svårare för dem som hade det svårt sedan tidigare att få jobb.

Dagens Arena har pratat med Johan Sjölin, som är 24 år och har varit arbetslös i perioder. Han var arbetslös i sju månader 2007, ett och ett halvt år 2010 och har nu varit arbetslös sedan juni förra året. Han ser en klar skillnad i hur Arbetsförmedlingen bemöter honom, nu och då.

Arbetsförmedlingen har blivit som en förlängning av Socialtjänsten och Försäkringskassan. Vi är siffror, inte personer. De kollar bara om man har rätt till ersättning eller inte.

Den personliga kontakten tycker Johan Sjölin har försvunnit sedan han var arbetslös första gången 2007.
– När jag gick dit 2007 var det mer ”vi ska få ut dig i arbete”. Det var en mycket större insats från deras sida och då skaffade jag mig också en sysselsättning.

– Det är för lite folk på Arbetsförmedlingen. De har för mycket att göra, så att de hinner inte göra sin primära uppgift, vilket är att hjälpa folk till att få jobb. Nuförtiden ser man dem mer som en övervakare, säger han.

Ulrika Vedin på LO ser en klar koppling mellan de höga arbetslöshetstiderna till arbetslösheten allmänt. Är arbetslösheten hög och efterfrågan låg blir också arbetslöshetstiden längre.

– Det kan dröja ett tag innan man ser ökningen, men vi har sett den sedan ett par år tillbaka. Nu har arbetslösheten varit hög sedan hösten 2008. Det gör att allt fler hamnar längre bort från arbetsmarknaden och får allt svårare att komma tillbaka. Just långtidsarbetslösheten kan stanna högt även fast efterfrågan på arbetskraft ökar, säger Ulrika Vedin.

Det som behövs är aktiv arbetsmarknadspolitik, menar Ulrika Vedin. 

– Det kan hjälpa den som varit arbetslös länge, och det behövs satsningar som ökar efterfrågan på arbetskraft. Tyvärr kan vi se på LO-ekonomernas prognos att arbetslösheten nog kommer stanna lika högt de kommande åren också.