Foto:Flickr/Beau Lebens
Foto:Flickr/Beau Lebens

Att ta ut tjänstepensionen på kort tid har blivit allt vanligare, särskilt bland låginkomsttagare inom kommun och landsting. Men många gör valet omedvetet, fastställer ISF i en ny rapport.

Allt fler tar ut sin tjänstepension under kort tid och en majoritet av låginkomsttagare inom kommun och landsting väljer att göra det. Det fastslår Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en ny rapport.

Många anställda inom kommun och landsting är låginkomsttagare, och majoriteten av dem tar ut pensionen tidsbegränsat. Till skillnad från många andra tjänstepensioner så tillåter pensionsavtalet för kommun- och landstingsanställda, KAP-KL, att den avgiftsbestämda delen tas ut helt under en tidsbegränsad period.

Enligt Gabriella Sjögren Lindquist, forskare vid ISF, är det en stor grupp som tar ut hela sin tjänstepension på kort tid utan att veta om det, i tron att det är livslångt.

– Det är där som problematiken ligger. De som har en låg inkomst som inte är medvetna om att pensionen tar slut efter fem år får det problematiskt. Tjänstepensionsbolagen borde informera bättre att pensionen faktiskt tar slut efter fem år, givet att man väljer det, säger hon och fortsätter:

– Pensionärerna måste kunna ta till sig informationen och förstå vilka val de har gjort. I en del av de här olika avtalen så betalas pensionen automatiskt ut på fem år om man själv inte gör en ändring

Hur stor den grupp pensionärer som omedvetet tar ut sin pension tidsbegränsat är dock oklart. Många av dessa låginkomsttagare kommer däremot kunna söka bostadstillägg för pensionärer, menar Gabriella Sjögren Lindquist.

Anne-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal, berättar att facket ser oroligt på framtiden i och med att tjänstepensionens betydelse för privatekonomin ständigt ökar.

– Jag misstänker tyvärr att det kommer att komma en mängd frågor och samtal om det här inom bara några år, säger hon och syftar till de personer som kommer att förstå sitt pensionsval först när inkomsten förändras.

Anne-Maria Carlsgård menar att man självklart måste bättra informationen. Men det är svårt, menar hon, eftersom många tycker att det är både tråkigt och svårt att förstå sig på pensionsekonomi. Hon poängterar att kunskapsnivån för både låg- och höginkomsttagare är väldigt låg, samt att många även skäms för att fråga om hjälp.

– Vi som part måste nog också försöka ha samtal med de bolag som är valbara inom respektive avtalsområde och diskutera hur uttagsblanketter ser ut. Inom kommun och landsting har vi helt lagt över uttagsprocessen på bolagen, säger Anne-Maria Carlsgård.

ISF fastställer att det är troligt att ökningen av tidsbegränsade uttag kommer att fortsätta men att det än så länge inte är ett problem för vare sig för statens och kommunernas inkomster och utgifter eller de flesta individers ekonomi.

Men av den totala pensionsinkomsten har allmänpensionens andel kommit att minska med tiden samtidigt som tjänstepensionens har ökat, en process som kommer att fortsätta. Idag står den för omkring 30 procent för män och 20 procent för kvinnor.