Filippa Reinfeldt, Anders Borg och Göran Persson: Bild: Moderaterna Flickr/Stephen Jaffe.

Karensregler Sverige har länge fått skarp kritik för avsaknaden av karensregler för politiker som går över till näringslivet. Men i höst kommer ett lagförslag presenteras, meddelar regeringen.

Förre finansministern Anders Borg (M), tidigare statsministern Göran Persson (S), dåvarande socialministern Göran Hägglund (KD) och förre näringsministern Maud Olofsson (C). Det finns många exempel på tidigare statsråd som snabbt gått över till näringslivet för att jobba med samma frågor som de ansvarat för under sin tid som statsråd.

Och Sverige har länge fått hård kritik för avsaknaden av karensregler. Bland annat har EU-organet mot korruption, GRECO, rekommenderat Sverige att införa regler kring offentliganställdas övergång till privat sektor år 2005, 2007 och 2009.

Förra året tillsatte regeringen en utredning för utreda frågan om karens för ministrar och statssekreterare och i januari i år överlämnade utredaren Sten Heckscher sitt förslag. Enligt förslaget ska statsråd och statssekreterare anmäla planerade uppdrag och anställningar. Därefter ska en särskild nämnd avgöra om det finns intressekonflikter eller ej. Finns en intressekonflikt kan nämnden besluta om en karenstid på högst ett år.

Remissinstanserna har nu lämnat sina synpunkter på förslaget, varav de flesta inte har något att anmärka på detsamma.

Transparency International Sverige anser dock att reglerna bör utvidgas och även gälla generaldirektörer och andra offentliganställda som kan hamna i en intressekonflikt. Organisationen anser också att regeringen bör utreda karensregler för kommuner och landsting. Även Göteborgs universitet ställer sig frågande till att karensreglerna bara ska gälla statsråd och statssekreterare.

LO anser i sin tur att sekretessen vid nämndens prövning är för svag.

»Man kan föreställa sig en situation där det inte är lämpligt att det lång tid innan en person tillträder en tjänst eller ett uppdrag blir offentligt«, skriver LO.

Enligt regeringen är målet att ha en lagstiftning på plats nästa år.

– En proposition kommer läggas fram i höst och vi siktar att ha en lagstiftning på plats 2018, säger Peter Skeppström, pressekreterare för civilminister Ardalan Shekarabi (S).

 

 

Uppmärksammade sidbytare i politiken:

  • Tidigare finansminister Anders Borg (M) gick snabbt över till en tung chefspost på Kinnevik.
  • Knappt två månader efter att Filippa Reinfeldt (M) slutat som sjukvårdslandstingsråd anställdes hon som lobbyist på den privata vårdkoncernen Aleris.
  • Även tidigare socialminister Göran Hägglund (KD) gick till Aleris.
  • Tidigare näringsminister Maud Olofsson (C) sitter i flera styrelser, bland annat som ordförande i arbetsgivarorganisationen Visita.
  • Några månader efter tidigare försvarsministern Sten Tolgfors (M) lämnat sin riksdagsplats gick han över till pr-byrån Rud Pedersen med försvars- och säkerhetsföretaget Saab som kund.
  • Tidigare statsminister Göran Persson (S) gick till lobbybyrån JKL.
  • Åsa Romsons (MP) tidigare statssekreterare Yvonne Ruwaida lämnade regeringskansliet för ett jobb på energijätten Vattenfall.
  • Björn Rosengren (S) lämnade posten som näringsminister 2002 och blev kort därefter seniorrådgivare i Stenbecksfären.
  • Tidigare finansminister Per Nuder (S) blev rådgivare för riskkapitalbolaget EQT.
  • Tidigare skatte- och näringsministern Thomas Östros (S) blev vd för Bankföreningen.