Kommunals ordförande Anneli Nordström. Bild: Fredrik Sandin Carlson

På DN Debatt lovar Socialdemokraterna lagstiftning om rätt till heltid. Samtidigt har bara var femte vänsterstyrd kommun i landet genomfört rätt till heltid fullt ut. Kommunals ordförande Anneli Nordström är luttrad. ”Vi har hört det förut”, säger hon.

Socialdemokraterna är beredda att lagstifta om rätten till heltid. Det skriver partiets ordförande Håkan Juholt och partisekreteraren Carin Jämtin på DN Debatt i går.

Rätt till heltid har länge varit en av de mest omdebatterade jämställdhetsfrågorna. I debattartikeln pekar S-ledarna på att 34 procent av kvinnorna jobbar deltid jämfört med elva procent för män, och lägger ett stort ansvar på den borgerliga regeringen:

”Vi ser nu att regeringens ekonomiska politik leder helt fel ur ett jämställdhetsperspektiv… Politiken är könsblind och därför har man presenterat väldigt få åtgärder”, skriver de.

Men också Socialdemokratiskt styrda kommuner har misslyckats med att garantera rätt till heltid för offentliganställda. En kartläggning som fackförbundet Kommunal presenterade i våras visar att bara en av fem vänsterstyrda kommuner i landet har skriftliga överenskommelser om rätt till heltid för samtliga anställda.

Lägger man till de kommuner som ”delvis” har infört rätten till heltid eller som har muntliga överenskommelser om heltid blir andelen högre. Men fortfarande är mindre än hälften av landets vänsterstyrda kommuner med på jämställdhetståget.

Kommunals ordförande Anneli Nordström är inte imponerad av Socialdemokraternas utspel på DN Debatt.
– Det är trevligt, men vi har hört det förut, säger hon och fortsätter:

– Det är knappast första gången Socialdemokraterna går ut och lovar heltid. Redan på kongressen för tio år sedan fattades ett sådant beslut, och det har inte bara suttit borgerliga regeringar vid makten sen dess.

Om Håkan Juholt menar allvar med rätt till heltid måste han enligt Nordström också visa det i handling under åren fram till valet 2014.
– Han måste sätta press på de kommuner och landsting som just nu har frågan om heltid i sin hand. De måste visa att de manar allvar, säger hon.

– Vi vill se mer verkstad.