Annelie Nordström. Foto: Fredrik Sandin Carlson
Annelie Nordström. Foto: Fredrik Sandin Carlson

– Attendo är värre än många andra. Men kommunerna är det egentliga problemet, de lägger ut välfärdstjänster på entreprenad för att själva slippa ta skiten. Kommunals Annelie Nordström kommenterar det senaste Attendo-skandalen.

Det stormar kring välfärdsbolaget Attendo igen. Helsingborgs Dagblad rapporterade i helgen om personal som går på knäna, som tar sin rast för att hjälpa brukare med uteblivna toalettbesök och brukare som inte får nödvändiga behandlingar. Kommunals ordförande Annelie Nordström säger att de lokala företrädarna har varit inne i företaget under hela våren.

– Anställda har ringt oss och berättat om att verksamheten fungerar otroligt dåligt och att bolaget planerar omorganisationer. Men när vi kontaktar Attendo blir vi direkt ifrågasatta och vi får kriga för att få information om läget i verksamheten, säger hon.

Och motståndet till facket, exempelvis svårigheten att få information och bli kallade till fackliga förhandlingar, är större i Attendo än andra stora välfärdsbolag. Anneli Nordström menar dock att det största problemet ligger i kommunernas styrning av bolagen.

– Lagstiftningen är tydlig med vad kommunerna ska kräva av bolagen. De måste ställa högre krav och även om Attendo vunnit upphandlingar med lågt pris, ska kommunerna få det de har betalat för, säger Nordström.

Men kommunerna har också, sedan flera år tillbaka, använt företagen för att själva slippa stå för nedskärningarna, menar Annelie Nordström.

– Kommunpolitikerna lägger ut välfärdstjänster på entreprenad till ett för lågt pris. De förstår ju själva att det kommer att bli nedskärningar, men de låter företagen stå för den skiten, säger hon.