Extinction Rebellion kräver bland annat att beslutsfattarna ska tala klarspråk om klimatet. Foto: Anna Wikström

KLIMAT Under onsdagseftermiddagen höll aktivistgruppen Extinction Rebellion en aktion vid riksdagshuset i Stockholm. De kräver att beslutsfattarna talar klarspråk, agerar nu och stärker demokratin.

En fredlig civil olydnads-aktion, kallar de själva det. Aktivistgruppen Extinction Rebellion har i veckan skickat en egen version av MSB:s broschyr “Om kriget eller krisen kommer” till regeringen och riksdagen: “När klimatkrisen kommer”. Under onsdagen följdes utskicket av en klimataktion.

 

Foto: Anna Wikström

 

Paula Richter, presstalesperson för Extinction Rebellion – vad står det i broschyren?

– Det är information till makthavare om varför de måste agera nu för att rädda klimatet. Vi ber dem att lyssna på forskningen och se att klimatkrisen har svåra politiska konsekvenser. Än så länge har man riktat in sig på individen, att man själv ska göra förändring genom att sluta flyga, äta vegetariskt och så vidare, men det räcker ju inte, utan det krävs större politiska beslut.

– Våra tre krav är att beslutsfattarna ska tala klarspråk, att de ska agera nu och att de ska stärka demokratin. Och sen har vi förslag på hur det här ska gå till, vi vill gärna komma i dialog med våra folkvalda för att diskutera hur man ska gå vidare i den här otroligt svåra frågan.

 

Paula Richter. Foto: Anna Wikström

 

Er aktion består av ett iscensatt medborgarråd där ni tar upp de här frågorna. Kommer ni att vara här hela kvällen?

– Vi har tagit reda på att alla riksdagsledamöter ska vara där för en omröstning idag, så vi kommer att vara där till de går hem. Vi hoppas att så många som möjligt ser det, även om jag tyvärr tror att det inte kommer nå alla. Men vi tycker också att det är en poäng om de inte ens vill träffa oss när vi är oroliga medborgare i deras land som bara vill ge dem en broschyr och be dem ta saken på allvar.

På vilket sätt är detta en fredlig civil olydnads-aktion?

– Det som är civil olydnad det är att aktionen äger rum vid riksdagen, som är ett skyddsobjekt där man egentligen inte får demonstrera. Men vi ska hävda det som vår juridiska expert brukar säga: att vi som människor också är skyddsobjekt och våra barn är också skyddsobjekt. Vi har dock fört dialog med polisen innan och berättat att vi gör detta lugnt och fredligt, och att vi inte är där för att bråka.

Läs mer: »Civil olydnad kommer att öka«

 

Foto: Anna Wikström

 

Den här aktionen är “mildare” än andra som Extinction Rebellion tidigare gjort. Är det meningen?

– Ja. Vi tänkte att vi börjar så och får vi då politiker att lyssna så behöver vi inte göra något mer. Men däremot tänker vi oss att trappa upp om vi inte får gehör.

Hur mycket då?

– Vi är beredda att gå långt för saken. Det är människor här som är redo att bli gripna, och det finns de som skulle vara redo för mer brutala aktioner: som de där man skapat blockader eller limmat eller låst fast sig. Men det kommer alltid kommer att gälla är icke-våld, vi gör det fredligt.

 

Sång var ett viktigt element under aktionens gång. Foto: Anna Wikström

 

Läs mer: Klimatrebellernas mål: 350 000 aktivister