Foto: Klarna

På fredagskvällen blev det klart att Klarna tecknar kollektivavtal. Därmed är strejkvarslet avblåst. 

Efter sex månaders förhandlingar varslade de båda fackförbunden om strejk den 26 oktober. Efter att förhandlingarna återupptagits med hjälp av medlare från Medlingsinstitutet är det nu klart att Klarna tecknar kollektivavtal. 

– Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan, säger Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna enligt ett pressmeddelande. 

Från fackförbundet Unionens sida är man nöjda med att ha kommit överens. 

-Det allra viktigaste för oss har varit att medlemmarna ska få inflytande på arbetsplatsen. Med ett kollektivavtal på plats får vi nu möjlighet att påverka hur vi har det varje dag på jobbet. Klubben ser fram emot att samarbeta med ledningen för att göra Klarna till en ännu bättre arbetsplats, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna i ett pressmeddelande.

 Sveriges Ingenjörer menar att avtalet är viktigt för branschen. 

– Genom dagens beslut manifesterar Klarna samhällsansvar och visar vägen för starka svenska techbolag,  säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet innebär att från och med 1 januari 2024 kommer Klarna att vara medlemmar i BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation. Företaget kommer att omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia.