Gav felaktig version av varför han beväpnat sig med järnrör.

Skandalerna fortsätter att skaka Sverigedemokraternas absoluta topp. På torsdagen hävdade partiledare Jimmie Åkesson i Expressens program ”Bar och politik” att anledningen till att rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth och nu petade ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist beväpnade sig med järnrör var att de fruktade ett överfall från ett känt kriminellt gäng.
– De tog det tillhygge de hittade när de insåg att det kommer personer som har kopplingar till den organiserade brottsligheten, sa Åkesson på torsdagskvällen.

Men partiledaren tycks ha blivit lurad av SD-politikerna. För på fredagen publicerade Expressen ännu ett klipp. Av det framgår att Ekeroth och Almqvist förstår att mannen inte tillhör det kriminella gänget Original Gangsters. I stället viftar det bort mannens påstående.

Almqvist: ”Han har ingenting med dem att göra”
Ekeroth: ”Nej”
Almqvist: “Han vill bara vara häftig och säga så.”
Ekeroth: ”Ja”

Klippet går stick i stäv med vad Ekeroth sagt innan klippet kom fram:
– Jag kände mig hotad av en så grovt kriminell som han sa sig vara och som han sedan också visade sig vara.
En bild han också återger i sin egen debattartikel i Svenska Dagbladet: ”…vi [tog] oss därifrån till en trappa upp i tron att denna person och hans eventuella vänner skulle förfölja oss. Väl medveten om hur snabbt denna sorts folk kan kalla in fler personer var jag såklart orolig för att de jagade efter oss och vi tänkte då att vi skulle invänta dem istället för att springa.”

Även Erik Almqvist har sagt att det var genuin rädsla som fick dem att beväpna sig med stora järnrör.
– Vi var oroliga ett tag. Anledningen till varför vi lyfter upp de här störarna är för att en kille skriker att han är OG, säger Almqvist till TV4.

Hur mycket Åkesson känt till – och hur mycket Ekeroth och Almqvist avsiktligt fört honom bakom ljuset – är ännu oklart.