Bild: Flickr/Johnny Söderbergs nya

Förtalsdömde Markus Wiechel och petade Anna Hagwall står på tur om skandalpolitikerna tvingas bort.

Expressens avslöjande om Sverigedemokraterna och de två toppolitikerna Erik Almqvist och Kent Ekeroth har försatt partiet i djup kris. Almqvist har lämnat alla sina politiska uppdrag och Ekeroth har meddelat att han tar time out från rollen som rättspolitisk talesperson. Än så länge har ingen av dem lämnat riksdagen, men om de väljer att lämna, eller tvingas bort, ersätts de omedelbart.

Namnen som står på tur är Markus Wiechel och Anna Hagwall, enligt Valmyndighetens uppdaterade lista. Wiechel, gruppledare för SD i Norrköping, är omskriven sedan tidigare och har dömts för förtal. Dessutom polisanmäldes han i februari i år för att ha förskingrat 100 000 kronor från sitt parti. Enligt honom själv var det en maktkamp inom partiet som ledde till anmälan.

Den andra ersättaren, Anna Hagwall, har en bakgrund i Moderaterna och valdes till Sverigedemokraternas andre vice ordförande så sent som 2007. Hagwall tillhörde då den absoluta partitoppen och grundade också kvinnoförbundet “SD-kvinnors nätverk”.

Två år senare petades Hagwall dock på landsdagarna, till sin stora förvåning. SD-kvinnors nätverk, som inte fått något stöd alls från partiet, återkom efter valet 2010 under namnet SD-kvinnor. Då gick man bakom ryggen på Hagwall, med stöd från partiledningen, och bildade det nya finansierade kvinnoförbundet i regi av bland annat riksdagsledamoten Carina Herrstedt, samt partisekreterare Björn Söders sekreterare Louise Erixon, som också är partiledare Jimmie Åkessons flickvän.

Enligt Niklas Orrenius, reporter på Expressen som skrivit en bok om Sverigedemokraterna och bevakat dem i ett stort antal reportage, behöver det – trots tidigare motsättningar – inte leda till konflikter i riksdagsgruppen. Hagwall anses vara partilojal och har undvikit att kritisera partiets agerande offentligt.
– Jag har inte sett Anna Hagwall som en bråkmakerska. Mitt intryck är att hon inte skulle göra sig jättebesvärlig för Åkessongänget. Är de snälla mot henne ett tag så fogar hon sig. Hon har gjort det förr och är en gammal sverigedemokrat.

Det största problemet om Almqvist och Ekeroth lämnar riksdagen är troligen inte vilka som kommer in – utan vilka som i så fall lämnar.
– Sverigedemokraterna är ett extremt toppstyrt parti. Det är väldigt få personer som har full insyn och litar på varandra, och två av dem är ju Kent Ekeroth och Erik Almqvist. Blir man av med dem blir man av med mycket kompetens i riksdagsgruppen. I Almqvists fall en duktig kommunikatör och i Ekeroths fall en ”doer” som ger allt för partiet, säger Orrenius till Dagens Arena.