Håkan Juholt och Ilmar Reepalu. Bild: Socialdemokrater och tobias.bjorkgren/Flickr

Håkan Juholts stab gav internt Morgan Johansson grönt ljus att ställa sig bakom Ilmar Reepalus förslag om temporärt medborgarskap för nyanlända. När förslaget sedan mötte kritik tog Juholt offentligt avstånd. Det bekräftas av riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S).

Enligt SVT Aktuellt ska justitieutskottets ordförande Morgan Johansson berättat på ett internt möte med den socialdemokratiska riksdagsgruppen att han svikits av partiledaren Håkan Juholt. Morgan Johansson ska först ha fått stöd från Juholts stab att ställa sig bakom Ilmar Reepalus kontroversiella förslag om en form av temporära medborgarskap för nyanlända invandrare. Men när förslaget sedan mötte kritik gick Håkan Juholt ut offentligt och tog avstånd och lämnade Morgan Johansson vid skampålen.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar satt med på det aktuella mötet med riksdagsgruppen. Hon bekräftar nu turerna för Dagens Arena.

Var du med på mötet och kan du bekräfta att det gick till på det här sättet?
– Det var jag. Så var det. De hade ringt till Håkans stab och han [Morgan Johansson] hade från Håkans stab fått direktiv att inte säga nej till förslaget.

Vad sa Morgan Johansson på mötet?
– Han sa precis så.

Så Morgan Johansson hade ringt till Håkan Juholts stab och staben hade sagt att han skulle ställa sig bakom förslaget?
– Att han inte skulle säga nej till det, ja.

Sen backar då Juholt när han ser reaktionerna. Hur reagerade Morgan Johansson på det?
– Han var väldigt ledsen för min artikel. Och efter att jag förstått hur han blivit behandlad så förstår jag ju det. Men jag hade ändå förväntat mig mer av en person med hans erfarenhet.

Att han inte skulle ha ställt sig bakom detta?
– Ja, man kan ju inte tycka vad som helst bara för att en partiledares stab tycker det. Det här är ju en väldigt principiell fråga i min värld. Jag hade förväntat mig annorlunda från honom.

Så du är även besviken på Morgan Johansson?
– Ja, också. Det allvarliga är ju partiordförandens agerande men det är klart att Morgan har ett personligt ansvar också.

Vad tycker du om Juholts agerande?
– För mig är det en väldigt principiell fråga. Det är liksom en ideologisk ryggmärgsreflex att säga nej till alla sådana här förslag. I min värld.

Men det gör alltså inte Juholt. Hur tolkar du det?
– Jag vet inte hur jag ska tolka det. Han var inte kvar så länge på mötet i går att vi kunde ta diskussionen.

Så Juholt har ännu inte blivit konfronterad med det här från er sida?
– Nej.

Vad tänker ni göra här framöver?
– Det är två parallella spår just nu. Den här lägenhetsgrejen är totalt överskuggande. Jag måste fundera över vad jag ska göra med det andra.

Hur reagerade du när du fick veta det här?
– Jag blev chockad.

Hur påverkar det ditt förtroende för honom?
– Han måste ju prata om det här.

Vad säger det om Juholts ledarskap för Socialdemokraterna?
– Jag vill inte uttala mig om det innan jag har talat med honom.

Det är ju två stora skandaler parallellt nu. Hur ser du på hela situationen?
– Det är hans uppgift nu att bevisa både inför sitt parti och inför våra väljare att han klarar av att leda partiet och kommunicera politiken.

Hur ska han göra det?
– Det är han som har den posten. Jag är inte partiledare, så det får han avgöra.

Vad tycker du personligen är allvarligast av båda de här skandalerna?
– Jag tycker det här med otydligheten i frågan om medborgarskapet. Det handlar om politiken. Det sa jag också i går i riksdagsgruppen. För mig är det mycket allvarligare. Partiledare för Socialdemokraterna kommer och går. Affärer kommer alltid att vara affärer. Men politiken är faktiskt kärnan i det vi sysslar med. Att i en sådan principiell fråga inte vara skarp och tydlig, det är för mig oerhört problematiskt.

Hur rimmar det här med att Juholt inte vill ställa upp och debattera med Sverigedemokraterna i Agenda och att han står nu på morgonen i riksdagen och säger att han aldrig kommer att närma sig Jimmie Åkesson?
– Det bli ju lätt läpparnas bekännelse när man inte visar det i praktisk politik. Såklart.

Läs Håkan Juholts svar på våra frågor här.

Läs även redaktionens svar på varför vi valde att publicera ovanstående artikel.