Bild: Linus Hallgren

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas den kanadensiska författaren Alice Munro.
– Det känns helt otroligt, säger Johan Hilton, förlagschef för bokförlaget Atlas som ger ut Nobelförfattaren i Sverige, när Dagens Arena får tag i honom direkt efter glädjebeskedet.

Novellförfattaren Alice Munro har varit favorittippad till Nobelpriset i flera år. I Sverige ger hennes böcker ut på Arenagruppens bokförlag Atlas. Förlagschefen Johan Hilton var på plats i Börssalen i Gamla stan när Peter Englund avslöjade vem som tilldelas Nobels litteraturpris 2013.
– Jag anade att det skulle bli hon när Peter Englund sa att han skulle hålla motiveringen kort i och med att hon skriver noveller och är så koncentrerad i sitt uttryck, säger en påtagligt tagen Johan Hilton till Dagens Arena.

Hur känns det att vara Alice Munros svenska förläggare i dag?
– Jag höll på att svimma. Det är helt otroligt. Jag har gått och spelat ned förväntningarna i flera veckor och inte vågat tro på detta. Det känns helt sinnessjukt faktiskt!

Du hade inga föraningar om att hon skulle få priset?
– Gud nej, jag önskar att jag hade de kontakterna men det har vi inte haft.

Varför får Alice Munro årets Nobelpris i litteratur?
– För att hon är en av vår tids största författare. Det finns ingen författare som kan koncentrera komplexa skeenden och stora frågor till ett så litet och kort format. Jag är alldeles överlycklig och överrumplad!

Kring många Nobelprisförfattare har det blivit en politisk diskussion. Kan det bli det den här gången också?
– Det har jag mycket svårt att tänka mig. Hon skildrar ofta arbetarkvinnor och vardagslivet. Jag hoppas att alla kan vara överens om att det här är ett lysande val.

Hur ska du fira priset?
– Jag ska strax komma ned till förlaget med några vänner och sedan kommer jag nog att få svara i telefon resten av dagen.

Grattis!
– Det är jättekul, men jag vill också ge kredd till Richard Herold, Atlas tidigare förläggare. Det var han som hittade Alice Munro och översatte henne till svenska. Han ska ha en stor ära för det här.