Utdrag ur domen om vårdnadstvisten. Bild: Privat,Domi/Flickr

UNDERHÅLLSSTÖD Jenny har enskild vårdnad om sin dotter efter en flerårig vårdnadstvist med pappan. Nu är hon rädd att det kommer att bli mer konflikter när hon och exet ska sköta underhållsbidraget själva.

Sedan en dom i tingsrätten 2012 har Jenny enskild vårdnad om den 8-åriga dottern, som dock reser till sin pappa var fjärde helg. Bara att tvingas ha kontakt med sitt ex kring resorna är påfrestande, tycker Jenny.

– Han är inte beredd att betala något, utan tycker att jag ska betala allt, resorna upp till honom, aktiviteter de gör där och så vidare, säger Jenny.

Trots att det finns domslut på att pappan ska betala biljetter för resorna blir det återkommande diskussioner. Jenny och hennes ex pratar inte med varandra, men han kan skriva sms där han utövar påtryckningar för att Jenny ska betala hans utgifter för dottern och hotar med att driva tvisten vidare, säger hon.

– Han är beredd att bråka rätt mycket. Det är ett jättestort stressmoment för mig eftersom vi redan har haft en flerårig tvist, säger Jenny.

Med Försäkringskassans nya regler är det meningen att Jenny och exet ska kommunicera kring underhållsstödet och sköta betalningarna. Hittills har förändringen inte börjar gälla för Jenny, men hon oroar sig redan för hur det ska bli.

– Sedan det här infördes känner jag att jag måste gå in och titta på mitt konto och se om pengarna har kommit in och vilket datum, så att jag kan dokumentera det. Jag är övertygad om att den dag Försäkringskassan inte längre sköter betalningarna kommer inga pengar komma in, säger hon.

Vi är ganska många, tänker jag, som sitter i en komplex situation.

I domen från tingsrätten finns det dokumenterat att hon och exet inte kan samarbeta, säger Jenny, men enligt samtal som hon har haft med handläggare på Försäkringskassan innebär det ingen rätt till undantag från reglerna.

– Vi ska kunna kommunicera ändå, säger Jenny.

Möjligheten till undantag vid svåra samarbetsproblem känner hon inte till.

Att Försäkringskassans beräkningsverktyg skulle kunna hjälpa henne att få ett högre månadsbelopp har hon liten tilltro till, då hon menar att exet inte kommer att godta modellen.

– Han har fejkat förut, som att han överdriver sina boendekostnader eller vad saker kostar när vår dotter är där, säger Jenny.

Hon har frågat Försäkringskassan vad som händer om hon inte får några pengar från exet och fått svaret att hon då ska dokumentera det och sedan kontakta myndigheten.

– Vi är ganska många, tänker jag, som sitter i en komplex situation, och det kommer bli mycket pappersexercis för Försäkringskassan som ska hantera det här och kontrollera om betalningar kommit in.

Fotnot: Jenny heter egentligen något annat, men vill vara anonym.