Bild: flickr.com/CC/©Digitala Bönder

Under 2013 utsattes flera moskéer och muslimska bönelokaler för vandalisering, hot och skadegörelse. Detta ska nu kartläggas av Sveriges muslimska föreningar.

Helena Hummasten, ordförande för Sveriges muslimska råd, är orolig över hotbilden och att lokalerna vid muslimska föreningar inte är speciellt säkra vid attentat eller brand.
– Det är en tidsfråga tills det blir en allvarlig skada eller någon dör, säger hon till Ekot.

Mittuniversitetet gjordes för fem år sedan en undersökning som redovisade att fyra av tio muslimska församlingar utsatts för brott. Enligt Helena Hummasten talar mycket för att det är ännu värre idag. Hon får ofta samtal från församlingar som berättar om hot, trakasserier och vandalisering. Ett exempel är bönelokalen i Hallunda i Botkyrka, där Hussein Mohammed Zakir är ordförande:
– De kastar in trasiga glödlampor och knivar har vi fått många gånger. Vi har ingen trygghet längre, som vi hade tidigare, säger han till Ekot.

Brott och skadegörelse har skett även på andra platser i Sverige. I fjol sattes grishuvuden ut utanför moskéerna i både Trollhättan och Tranemo. Moskén i Flen har fått hakkors och ordet vit makt inristade på dörren och griskött kastat mot lokalen.

På initiativ av Sveriges muslimska trossamfund och finansierat av nämnden för Statligt Stöd till Trossamfund (SST) ska man nu genomföra en nationell undersökning. I den är det tänkt att man ska klargöra omfattningen av hot och om lokalerna är säkra.
Enligt Helena Hummasten är många församlingar fattiga och har därmed inte råd att satsa på säkra lokaler som har tillräckliga utrymningsvägar vid till exempel en brand:
– Många kanske undviker att gå till moskén när det är fredagsbön och mycket folk här, för de är rädda att något ska hända och då inte veta hur de tar sig ut. Så jag känner för folk som är rädda för sin säkerhet när de går till moskén, säger hon till Ekot.