Val2018 Det är svårt att gå emot strömmen – men inte omöjligt! I flera kommuner tappade Sverigedemokraterna väljare. Dagens Arena listar tillbakagång och framgång för SD i kommunalvalen. 

Trots att Sverigedemokraterna gör ett kanonval på riksnivån, så finns det också flera kommuner där de lokalt tappar väljare.

Störst tapp gör Sverigedemokraterna i Hagfors. De förlorar hela 6,1 procentenheter och går från att vara andra största parti till en fjärde plats med ett 7,4-procentigt väljarstöd. Framåt i Hagfors går istället det nybildade Oberoende realister som fick 36,9 procent av rösterna och därmed toppar som kommunens största parti.

På andra och tredje plats på listan över kommuner där SD förlorar väljarstöd är Orsa med -4,2 procentenheter och -3,3 procentenheter i Falköping.

Efter valet 2014 kunde man läsa att Sverigedemokraterna vann kommunvalet i Falköping. Stödet för SD mer än fördubblades och partiet gick från 8,5 till drygt 21 procent. I mandat innebar det 10 ordinarie och fem ersättarplatser. Men under mandatperiodens lämnade sex ordinarie ledamöter och två ersättare SD, men behöll sina förtroendeuppdrag.

Vilket skulle kunna förklara tappet i söndagens val.

– Bråket och strulet har påverkat, säger Christopher Münch, förstanamn på partiets lista, till Falköpings tidning.

Så väl i Orsa som i Falköping går Sverigedemokraterna framåt på riksdagsnivå. SD tappar på kommunalnivå 4,2 procent i Orsa, men hela 27,2 procent av Orsaborna röstade på partiet till riksdagen. Det är en ökning med 6,2 procentenheter från 2014.

I ljusblå kommuner minskar stödet för SD. I de mörkblå ökade stödet som mest i söndagens val.

 

I Arvidsjaur, Båstad och Storfors tappar Sverigedemokraterna över 3 procentenheter i vardera kommun.

Som Dagens Arena har rapporterat innan har SD i flera kommuner haft svårt att hitta egna kandidater till sina vallistor, och har istället valt att sätta samma namn på listan i flera kommuner. I nio kommuner saknades det i söndagens val reella kandidater för partiet, även om de har satt upp namn på valsedlarna.

Läs mer: SD:s listor har ogiltiga kandidater i flera kommuner

Ett av de exemplen är SD i Arvidsjaur. Där stod Robert Håkansson som enda namn, trots att han också kandiderar till regionfullmäktige i Norrbotten och till kommunfullmäktige i hemkommunen Piteå. Han stod även som enda namn på listorna till Arjeplog, Haparanda och Pajala, trots att reglerna gör att han inte kunde bli vald, varken där eller i Arvidsjaur.

Inför söndagens val vädjade Robert Håkansson till väljarna att inte rösta på partiet. Till SVT Nyheter sa han att en röst på SD i de här kommunerna var en bortkastad röst.

– I kommunalvalet ja. Vi kommer heller inte att lägga ut några valsedlar i de här kommunerna. Jag vädjar till väljarna i de här kommunerna att inte lägga i några kommunala valsedlar för det finns helt enkelt ingen kandidat.

Av de 21 kommunerna SD tappar i har partiet i minst åtta av dem haft svårt att hitta folk att ställa upp med.

I flera av kommuner där SD tappar har det varit interna stridigheter eller skandaler. I exempelvis Älvsbyn uteslöts en SD-kandidat av partitoppen efter att Aftonbladet avslöjat att kandidaten efterlyste en ”samordnad attack mot alla moskéer samtidigt” i en kommentar till en Nordfront-artikel i mars 2017.

Efter bråk med SD-distriktet strök förstekandidaten för partiet i Storfors, Urban Persson, sig från SD:s listor till kommunfullmäktige och bildade ett eget parti.

I Borlänge har flera kandidater hoppat av eller uteslutits av partiet centralt på grund av sina åsikter eller handlingar.

Men trots tomma stolar och uteslutningar på grund av rasism har Sverigedemokraterna som enda parti inte minskat sin andel riksdagsröster i någon kommun.

I bara en kommun, Pajala, mister partiet sin plats i kommunfullmäktige. I elva kommuner är Sverigedemokraterna största parti. Sju av dem är nya sedan i söndags.

Valresultatet är fortfarande preliminärt, tills efter post- och utlandsröster räknats.