kommunval I flera kommuner i Sverige ställer SD upp med ogiltiga kandidater – enbart för att förhindra att någon oönskad person kuppar sig in på deras mandat. I praktiken blir SD:s där mandat en tom stol.

Sverigedemokraterna har i flera kommuner haft svårt att hitta egna kandidater till sina vallistor, och har istället valt att sätta samma namn på listan i flera kommuner. I nio kommuner saknas reella kandidater för partiet, även om de har satt upp namn på valsedlarna, visar DN i en genomgång.

Det här är exempelvis fallet med Robert Håkansson, distriktsordförande för SD i Norrbotten, som står på sex listor, skriver DN som granskat SD:s kandidater inför valet.

I själva verket kommer Robert Håkansson inte kunna ta plats i de flesta av dessa kommuner om han blir invald. Men att sätta honom på listan är ett sätt att förhindra att någon utomstående snor mandatet genom att sätta upp sitt eget namn på valsedeln.

– Det skulle vara extremt olyckligt om någon skrev in sig på en av våra platser i de kommunerna, eftersom det finns en reeell risk att vi kommer att få röster trots att det inte finns valsedlar där, säger Robert Håkansson till DN.

Det finns flera andra personer som likt Robert Håkansson står uppsatta som namn på valsedlar till kommuner där de inte hör hemma.

Även Miljöpartiet har inför höstens val haft svårt att hitta kandidater i många kommuner, det rapporterade Ekot i maj. Men MP uppger för DN att de aldrig upplevt problemet att utomstående väljs in på deras mandat genom en kupp.