Vänsterpartiet presenterade under tisdagen de reformer de kommit överens om med regeringen. Ett tydligt feministiskt reformpaket, enligt partiet.

Mer pengar till äldreomsorgen och förlossningsvården och ”stabilt stöd till kvinnojourerna” är tre reformer som presenterades under tisdagen. De läggs till i listan över reformer som tas in i den kommande vårbudgeten.

Kända sedan tidigare är ökningen av underhållsstödet, glasögonbidraget, borttagandet av den bortre parentesen i sjukförsäkringen och gratis medicin till alla barn.

– Våra ambitioner inför förhandlingarna är i stort sätt uppfyllda, vi tycker reformerna är tydliga, centrala feministiska reformer och vi är väldigt glada över att regeringen har valt att lyssna på oss när det gäller dessa reformer, säger Ulla Andersson (V) under pressträffen.

Äldreomsorgen får en miljard kronor mer under 2015 och två miljarder från 2016 och framåt och ska ge fler anställda och ökad trygghet och kvalitet för de äldre.

– Den här reformen leder till att ungefär 5 000 fler undersköterskor kommer att kunna anställas under nästa år, säger Ulla Andersson.

Förlossningsvården får också mer pengar. 200 miljoner kronor mer 2015 och 400 miljoner mer från 2016 och framåt, pengar som ska leda till tryggare förlossningar och ökad kapacitet så gravida inte ska behöva vända i dörren på BB.

– Hemma i min del av landet, Gävleborg, handlar det om att man kan vara tvungen att åka så långt som tio till 15 mil när man ska föda barn för att resurserna inte räcker till just i det ögonblicket. De här pengarna kan användas till att anställa fler barnmorskor, säger Ulla Andersson.

Kvinnojourerna får 25 miljoner kronor mer 2015 och sedan 100 miljoner kronor årligen. V lovade även att fler reformer kommer att komma.

– Vi är inte helt färdiga med budgeten ännu, det här är de reformer som vi kan presentera just i dag men vi kommer återkomma med flera, säger Ulla Andersson.