Bild: Flickr/Alex Proimos.
Bild: Flickr/Alex Proimos.

Förra året sponsrade läkemedelsbolagen svenska läkare med miljontals kronor, visar SvD:s granskning. »Olyckligt, patienter ska inte ha misstankar om att läkaren är köpt av något företag«, säger Johan Styrud, Stockholms läkarförening.

Tiotals miljoner kronor betalades förra året ut till läkare och vårdpersonal – direkt från läkemedelsföretagen, skriver SvD som tagit del av siffror från Läkemedelsindustriföreningen.

Bland de 60 läkemedelsbolag som granskats finns över 1 600 läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som uppger att de tagit emot sammanlagt 31,8 miljoner från industrin förra året.

Exempelvis har en överläkare föreläst om fördelarna med ett visst läkemedel – några år senare fick läkaren 20 000 kronor från bolaget som säljer läkemedlet.

– Detta är olyckligt och ett bekymmer förtroendemässigt. Patienter ska absolut inte ha några misstankar om att läkaren är köpt av något företag. Exemplen i artikeln visar att det finns en för nära koppling mellan läkare och läkemedelsföretagen, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

Svd skriver vidare att 61 personer som sitter i landstingens läkemedelskommittéer eller deras expertgrupper – som ger läkemedelsråd till sjukhusen – har haft uppdrag hos läkemedelsbolagen under 2015.

– Det är förstås extra problematiskt, säger Johan Styrud.

Men han tycker inte det finns anledning att strama upp reglerna.

– Så som jag uppfattar regelverket är det så bra det kan vara. Men det gäller också att vi läkare lever upp till reglerna. Min bild är dock att det sköts på ett bra och korrekt sätt. Sedan finns det säkert undantag, absolut.