Bild: Erja Lempinen

Många oroliga blivande föräldrar och rasande barnmorskor har hört av sig till sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Det visar en genomgång som Dagens Arena har genomfört.

Kritiken mot sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt har varit hård de senaste veckorna. Vad som inleddes med vårdkrisen på Karolinska Universitetssjukhuset fortsatte med ett uppror från barnmorskorna.

I söndagens Agenda tvingades Reinfeldt på nytt svara på kritiken.
– Jag tror att mammorna kan känna sig väldigt trygga med att vi har en förlossningsvård.

Hon hade stor anledning att försöka lugna blivande mammor i Stockholm som oroats av den senaste veckans rapportering om barnmorskor som inte hinner ta kisspaus och ett växande antal akuta kejsarsnitt.

En genomgång av de mejl som skickats till Filippa Reinfeldt den senaste veckan visar att många oroliga och upprörda medborgare har hört av sig direkt till sjukvårdslandstingsrådet. Totalt har Dagens Arena fått ta del av 141 brev. Av dem riktar 117 kritik mot Filippa Reinfeldt och hur vården fungerar. Särskilt utmärker sig gravida kvinnor och barnmorskor.

I 34 mejl beskriver blivande eller nyförlösta mammor sin oro över sin egen förlossning:
”Jag är gravid i 8e månaden och läser med stigande oro om situationen i vården och framförallt (eftersom det berör mig så enormt just nu) situationen inom förlossningsvården i Stockholm. Jag ser dig på tv och hör dina uttalanden. Inget du säger får min oro att minska” skriver en blivande mamma som samtidigt berättar att hon inte längre vågar föda vaginalt.

Vissa mammor mejlar om förlossningsskador som har uppstått när förlossningen skyndats på av stressad personal. Ett par personer berättar att de till och med har beslutat att lämna Stockholm eftersom de inte vill föda barn i staden.
”Jag sa just upp mig från ett högavlönat arbete i Stockholm […] Problemen i förlossningsvården och bostadsbristen avgjorde. Jag vill inte leva mitt liv i Stockholm under dessa förutsättningar.”

Det är också många barnmorskor som har hört av sig till Filippa Reinfeldt för att beskriva den svåra arbetssituationen. Många har lång erfarenhet från yrket och kan vittna om mycket svåra situationer som har uppstått under pressade förlossningssituationer:
”Jag får ont i magen och ångest när jag tänker på det [jobbet]. Det är omänskligt det ni förväntar er av oss personal. Hur ska personalen orka när det alltid saknas folk och vi inte får ta in vikarier.”

Barnmorskorna skriver också om hur de har gått hem efter ett pass där två barn dött vid förlossningen och hur de gråter sig till sömns för att barnen kanske hade klarat sig om arbetsbelastningen varit mindre. En generell oro över att ingen kommer vilja jobba i förlossningsvården i framtiden.

“Något måste ske drastiskt nu! Mera pengar till förlossningsvården så att vi åtminstone kan bemanna upp. Vi har en vår/sommar/höst framför oss som vi inte vågar tänka på hur vi ska få ihop!”

 

Läs fler utdrag från breven här >>.

Fördelningen av mejlen ser ut som följande:
34 mejl från blivande eller nyförlösta mammor
24 mejl från barnmorskor
59 övrig kritik mot vårdsituationen, till exempel om problem i vården och sjuksköterskor som beskriver arbetssituaitonen.
24 mejl som inte innehöll någon kritik mot Filippa Reinfeldt vad gäller vårdsituationen/förlossningsklinikerna. Här ingick bland annat forskningsrapporter, skräppost och allmänna tips till Filippa Reinfeldt. Tre av mejlen innehöll beröm om exempelvis hur hon klarat framträdandet i Agenda.