Det är fel att skylla bristen på barnmorskor på att många jobbar deltid. Det menar Socialdemokraterna och Barnmorskeförbundet.

Inom kort öppnar BB Sophia i Stockholm. Öppnandet av kliniken ha skapat stora hål i bemanningen på flera förlossningskliniker i Stockholmsområdet.
– Många av medarbetarna har erbjudit sig att gå upp i tid under några veckor under våren, men även om de gör det kommer det inte räcka för de hål som uppstår hos klinikerna i Stockholm, säger Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund.

I en artikel i Dagens Industri på torsdagen säger landstingsborgarrådet Filippa Reinfeldt (M) att “Tyvärr hör barnmorskorna till de yrkesgrupper som arbetar mest deltid. Det skulle självklart vara bra om fler valde att gå upp lite i arbetstid”.

– Det är ingen tillfällighet att barnmorskorna är en yrkesgrupp som jobbar mycket deltid. Det handla om att arbetssituationen många gånger är så pressad att man orkar inte arbeta heltid, säger Ingela Wiklund.

En kritik som oppositionsborgarrådet Helene Hellmark Knutsson (S) stämmer in i:
– Jag tycker att det är makalöst att hon inte är tillräckligt insatt för att veta att deltid inte alltid är ett frivilligt val utan det är något som individer ibland tvingas göra. Antingen på grund av hård arbetsbelastning som gör att man inte orkar arbeta fullt ut, eller för att man inte får ihop sitt arbetsliv med sitt familjeliv, menar Helene Hellmark Knutsson.

– Vill man att människor ska kunna arbeta heltid är det ett arbetsgivaransvar och ytterst Filippa Reinfeldts ansvar att tillsammans med ledningen och de lokala cheferna ta fram en plan för vad som krävs för att människor ska kunna gå upp i heltid, säger hon.

Framför allt menar de att det finns ett underskott av barnmorskor och att det behöver utbildas fler. Där faller ansvaret främst på staten, men också landstinget har ett ansvar menar Helene Hellmark Knutsson.

– Från barnmorskeförbundet har vi påpekat att vi behöver se över antalet barnmorskor som utbildas, men också längden på utbildningen. Vi går mot ökade pensionsavgångar och fler och fler förlossningar, säger Ingela Wiklund.

– Utbildningen är en statlig angelägenhet, men vi måste göra kartläggning och ställa krav på staten på hur många utbildningsplatser vi behöver för att kunna täcka vårt behov, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hon menar också att med lite framförhållning hade den akuta situationen inte behövt uppstå.

– Hade man haft lite framförhållning och gjort en konsekvensanalys av BB Sophia kunde man kanske låtit semestervikarier och andra kvar i anställning, men också undersökt om det fanns undersköterskor som kunde anställas för att täcka grundbemanningen, avslutar hon.