Bild: Henrik Palm/Flickr.

Postnord Postnord är i blåsväder igen, den här gången efter att ha tagit ut närmare två miljarder kronor ur Postens pensionsstiftelse under de två senaste åren. Flera fackförbund gör nu gemensam sak och kräver att företaget för tillbaka pengarna till stiftelsen.

Det var i fredags som tidningen Ingenjören kunde avslöja att fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Jusek, SRAT, som organiserar bland annat specialister och hälsoakademiker inom Postnord, samt Civilekonomerna kräver att Postnord återför 1889 miljoner kronor till pensionsstiftelsen. Detta efter att Svd Näringsliv kunnat visa att postföretaget plockat ut motsvarande summa under de två senaste åren för att täcka olika pensionsutbetalningar.

– Vi agerar för medlemmarnas trygghet. Vi kan inte bara låta den här frågan vara. Vi måste försöka skydda medlemmarnas intressen. Det kan ju bli problem i framtiden, sa Mats Rosén som är branschansvarig ombudsman på Sveriges Ingenjörer till Ingenjören.

Uttaget beskrivs som riskabelt eftersom företagets ekonomi är instabil. Postnord ägs till 40 procent av den danska staten och till 60 procent av den svenska, och det är framför allt i Danmark som avskedanden och uppsägningar med årslöner som kompensation också har grävt hål i kassorna. Enligt kollektivavtalsförhandlingar från förra hösten ska Postnord kreditförsäkra pensionspengarna så att arbetarna kan få ut sin pension, även om företaget går i konkurs. Men någon sådan försäkring drevs aldrig igenom, försäkringsbolaget PRI ansåg nämligen att Postnords ekonomi var för osäker för att försäkra, skriver Svd Näringsliv.

Förutom att pengarna återförs till stiftelsen kräver fackförbunden också att ränta ska betalas ut och att Postnord betalar skadestånd för kollektivavtalsbrott.

För att kunna ta ut pengarna räknade Postnord med att få in mer pengar i framtiden och räknade upp den förväntade värdestegringen i fonderna från 0,8 till 4,0 procent. Och nu anser alltså facken att företagets nya beräkningsgrunder för att kunna ta ut pengarna var ett kollektivavtalsbrott eftersom kreditförsäkring saknas.

Postnord, vars agerande också har kritiserats av Finansinspektionen, menar dock att allt har gått rätt till.

– Gottgörelser har tagits enligt Tryggandelagen för att täcka pensionsutbetalningarna. Lagen ger oss fullt stöd för den gottgörelse för premier som vi har tagit, säger Postnords kommunikationschef Thomas Backteman till SvD Näringsliv.