Fyra EU-länder sällar sig till Storbritannien i kravet på inskränkta sociala rättigheter för medborgare från andra EU-länder. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) är kritisk.

– Vi hade i vårt eget land för tio år sedan en diskussion om social turism. Den oron visade sig vara obefogad, vi har inte sett tecken på bidragsturism till Sverige. Då måste vi också berätta vår berättelse på den fronten, att det är viktigt att värna den fria rörligheten, säger Birgitta Ohlsson till Ekot på torsdagen.

Det är ansvariga ministrar i Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Österrike som i ett brev till ordförandelandet Irland hävdar att ”vissa invandrare” orsakar en ”avsevärd belastning” på ländernas välfärdssystem. De anser att rörligheten inom EU inte bör vara villkorslös. Länderna vill därför ha rätt att neka nyanlända EU-medborgare rätt till socialbidrag om de inte sedan tidigare betalat skatt i landet.

Tidigare i år har Storbritanniens premiärminister David Cameron varnat för ”bidragsturism” från länder som Bulgarien och Rumänien. Den brittiska regeringen har dessutom länge velat minska EU-medborgares rätt till bland annat arbetslöshetsersättning. I brevet till ordförandelandet Irland kräver de tre EU-länderna att frågan ska behandlas vid ett möte i juni, uppger Ekot via tidningen Daily Mail.