Bild: LO

I dag kommer rapporter om att rekordmånga personer är inskrivna i fas 3, trots att åtgärden skulle slopas. Dagens Arena har talat med LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio.

Om prognosen håller i sig kommer nästan 36 000 personer att vara inskrivna i fas 3 under mars månad i år.
– Det är ett tecken på att regeringen inte har löst problemen utan att man sätter folk i en förvaringsbox på arbetsförmedlingen. För mig handlar det om att låsa in problemen snarare än att lösa dem, säger Kjell Rautio.
– Många av de här människorna hade kunnat göra en nyttig arbetsinsats om de bara hade fått chansen. Många har potential och vill själva arbeta och upplever en frustration över att de aldrig får chansen att visa vad de går för. Det är hemskt.

Prognosen visar att i mars i år kommer 1 600 människor fler än för ett år sedan befinna sig i fas 3.
– Vi har en arbetslöshet som inte bekämpas speciellt effektivt. Det gör att vi har en arbetsmarknad som kan selektera mer, arbetsmarknadens krav på arbetskraften har ökat.
För att åtgärda detta krävs insatser på arbetsmarknaden, tycker Kjell Rautio.
– Den befintliga arbetskraftens kompetens stämmer inte överens med arbetsgivarnas förväntningar. För att få den ekvationen att gå ihop krävs både arbetsmarknadspolitiska och utbildningspolitiska insatser.

Att siffrorna ökar enligt de nya prognoserna skrämmer Kjell Rautio. Han tror att det kan få konsekvenser för samhället i stort.
– Det innebär långsiktiga kostnader i mänskligt lidande. Så blir det när man låser in problemen i stället för att lösa dem. Regeringen tror verkligen att man med hjälp av piskor kan tvinga in folk på arbetsmarknaden. Det har visat sig vara fel.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har flera gånger pratat om att utanförskapet i Sverige har minskat. Det håller inte Rautio med om.
– När Reinfeldt säger att utanförskapet minskar så tar han inte hänsyn till att medlemmarna i fas 3 ökar, att långtidsarbetslösheten ökar samt att det genomsnittliga antalet månader på socialbidrag ökar. Gruppen utanför utanförskapet, det vill säga de som inte finns hos Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan, ökar också.

Trots att regeringen har lovat att avskaffa fas 3 finns åtgärden kvar. Kjell Rautio tror dock på förändring och har redan förslag på bättre åtgärder.
– Det är ett politiskt svek från regeringens sida att den är kvar. När man avskaffar fas 3 borde man se till att de här människorna får ett rejält alternativ. Att personer kommer in i åtgärder som är långsiktigt hållbara. Folk som behöver rehabilitering ska få rehabilitering och de som behöver arbetsträning ska få det.
– Fas 3 ska ersättas med insatser som verkligen ger effekt. Den här gruppen skiljer så mycket mot varandra, man kan inte dra alla över en kam och tro att alla är på samma sätt.

Att fas 3 inte är avskaffat ännu beror på att regeringen fortfarande tycker att åtgärden är bra, tror Rautio.
– De tror på sin politik, det är därför den är kvar.
– Om problemen inte får en lösning omgående satsar de ännu hårdare på samma sätt. Risken är att patienten dör av behandlingen eftersom man ökar dosen hela tiden. Då borde man kanske fråga sig om det är medicinen som det är fel på.

Kjell Rautio tror på ett regeringsskifte i september och hoppas då på förändringar.
– Det måste till ett regimskifte som ger en ny regering som i sin tur ser allt med helt andra ögon. Det krävs ett omtänk från roten.