Foto: A 24/Nordisk Film

Warfare

Betyg: 4/5

Film Filmen kan helt klart mäta sig med andra klassiker i genren som Steven Spielbergs ”Rädda menige Ryan” eller Christopher Nolans ”Dunkirk”.  Det tycker Jon Andersson om ”Warfare”, som har premiär i helgen.

För mindre än ett år sedan hade Alex Garlands förra film ”Civil War” svensk premiär. I filmen visade den brittiske regissören sin skicklighet i att skapa realistiska krigsscener i skildringen av ett framtida inbördeskrig i USA. Samtidigt var ”Civil War” en film om ett fiktivt krig, vilket gjorde att man till viss del kunde skjuta ifrån sig en del av de hemskheter som skildrades i filmen. 

Bygger på vittnesmål

Det är inte fallet i Garlands nya film ”Warfare”. Filmen handlar om en amerikansk militär operation under Irakkriget. Redan i förtexterna får vi veta att filmen helt och hållet bygger på vittnesmål från de soldater som var med. 

I ”Warfare” får vi följa ett förband amerikanska Navy Seal-soldater under det så kallade slaget om Ramadi i västra Irak, i november 2006. Filmen är baserad på den amerikanska soldaten Ray Mendozas upplevelser, och Mendoza har både varit med och skrivit manus och regisserat.

Foto: A 24/Nordisk Film

 

Första halvan av ”Warfare” handlar nästan bara om väntan. En krypskytt bevakar en marknad på andra sidan gatan, en soldat vaktar familjen vars hus förbandet tagit i beslag och en annan kommunicerar med ledningscentralen om flygunderstöd. På andra sidan gatan rör sig personer i olika håll och riktningar. Är de fientliga? Spanar de på de amerikanska soldaternas positioner? Frågorna är många. 

Skildras i realtid

En handgranat som kastas in i ett rum där krypskytten ligger bryter lugnet. Krypskytten blir skadad i armen och förbandet kallar efter ett evakueringsfordon som kan föra bort den skadade mannen. Samtidigt har flygunderstödet kallats tillbaka, vilket gör situationen för soldaterna extremt riskfylld. 

Garland och Mendoza lyckas skildra en krigssituation på ett både gripande och realistiskt sätt. För att ytterligare bidra till autenticiteten utspelar sig filmen i realtid. Vi får se när soldater lägger om sina skadade kamraters sår, medan andra utsätts för eldgivning på husets terrass och ytterligare någon försöker kommunicera med ledningscentralen för att få hjälp med evakuering och flygunderstöd. 

Foto: A 24/Nordisk Film

Hög hantverksnivå

”Warfare” är en naken skildring av krigets fasor. Men den skildrar också den beslutsamhet och hjältemod som många soldater uppvisar. Hantverket är på allra högsta nivå och den realistiska krigsskildringen kan helt klart mäta sig med andra klassiker i genren som Steven Spielbergs ”Rädda menige Ryan” eller Christopher Nolans ”Dunkirk”. 

”Warfare” är inte ute efter att komma med några pekpinnar eller moralkakor. Syftet är att på ett sakligt sätt beskriva en krigssituation som den faktiskt är. Min enda invändning är att hantverket ibland får ta över lite för mycket. Fokuset på detaljer och realism gör att människorna i filmen ibland hamnar lite i skymundan. Det förändrar dock inte faktumet att ”Warfare” en av de mest välgjorda krigsskildringar som någonsin gjorts på film.