Bild: TV4
Bild: TV4

Till slavlöner förväntas deltagarna i Idol vara tillgängliga i princip dygnet runt. De avsäger sig dessutom rättigheterna till sitt eget material. Men produktionsbolaget bakom kassakon, Fremantlemedia, vägrar teckna  kollektivavtal.

– Det har varit en märklig upplevelse för Musikerförbundet att förhandla med ett kommersiellt bolag som endast drivs av vinstintresse men konsekvent försöker framstå som välgörare. De hävdar att de kan få stjärndrömmarna att slå in samtidigt som de delar ut guldbiljetter till tvingande, oskäliga avtal, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik till Aftonbladet.

Facket har länge försökt förhandla fram kollektivavtal med produktionsbolaget bakom kassakon Idol, Fremantlemedia, men inte kommit överens. Larmen om de slavliknande arbetsvillkoren har duggat tätt. 875 kronor i veckan får de unga deltagarna efter skatt. En rimlig lägsta ersättning bör enligt Musikerförbundet ligga på 4 000 kronor per dag. Idoldeltagarna avsäger sig dessutom stora delar av framtida inkomster eftersom Fremantlemedia äger rättigheterna till deras material.

– Eftersom de vägrar ingå i ett konkurrensneutralt kollektivavtal avseende medverkan i tv-produktion varslar förbundet härmed om stridsåtgärder, säger Jan Granvik.

Blir strejken verklighet måste Idol lägga ner allt arbete: »total arbetsnedläggelse av allt arbete för musiker och artister som syftar till eller innebär musikaliskt offentligt framförande (exempelvis repetition, inspelning och direktsändning) i de lokaler där Idol repeteras, spelas in och sänds«, enligt varslet.

Stridsåtgärderna innehåller också en blockad som hindrar produktionsbolaget att göra nya anställningar och uppdrag för att kunna genomföra en direktsändning.